Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 697021

UTJECAJ DODATKA SIRUTKE SJENAŽI LUCERNE NA IN VIVO PROBAVLJIVOST OBROKA U HRANIDBI KASTRIRANIH OVNOVA


Bukal, Martina
UTJECAJ DODATKA SIRUTKE SJENAŽI LUCERNE NA IN VIVO PROBAVLJIVOST OBROKA U HRANIDBI KASTRIRANIH OVNOVA, 2014., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 697021 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
UTJECAJ DODATKA SIRUTKE SJENAŽI LUCERNE NA IN VIVO PROBAVLJIVOST OBROKA U HRANIDBI KASTRIRANIH OVNOVA
(The effect of whey supplementation to alfalfa haylage on in vivo digestibility in wether sheep)

Autori
Bukal, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.05

Godina
2014

Stranica
31

Mentor
Vranić, Marina

Ključne riječi
sjenaža lucerne; sirutka; in vivo probavljivost
(alfalfa haylage; whey; in vivo digestibility)

Sažetak
Cilj diplomskog rada bio je utvrditi utjecaj dodatka osušene sirutke sjenaži lucerne (SL) na in vivo probavljivost obroka u hranidbi kastriranih ovnova. Hranidbeni pokus je postavljen na pokušalištu Sveučilišta u Zagrebu Agronomskog fakulteta Centar za travnjaštvo kao latinski kvadrat 3x3 s 3 perioda istraživanja i 3 hranidbena tretmana kroz koje je prolazio svaki od 3 kastrirana ovna. Istraživana je in vivo probavljivost suhe tvari (ST), organske tvari (OT), sirovih proteina (SP) i OT u ST (D-vrijednost) sljedećih hranidbenih tretmana: (i) hranidba samo sjenažom lucerne 100% (SL), (ii) SL uz dodatak 5 grama sirutke kg-1 konzumirane ST SL (SL5) i (iii) SL uz dodatak 10 grama sirutke kg-1 konzumirane ST SL (SL10). Dodatak osušene sirutke SL je doveo do statistički značajnog smanjenja in vivo probavljivosti OT (P>0, 05), ST (P>0, 05) i SP obroka (P<0, 001), a nije utjecao na D-vrijednost obroka. Nisu utvrđene statistički značajne razlike između razine dodatka osušene sirutke sjenaži lucerne (5 ili 10 g kg-1 konzumirane ST SL) na utvrđivane parametre in vivo probavljivosti obroka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1780458-0411 - Ekološki prihvatljivo gospodarenje organskim gnojivima u proizvodnji krme (Vranić, Marina, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marina Vranic (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bukal, Martina
UTJECAJ DODATKA SIRUTKE SJENAŽI LUCERNE NA IN VIVO PROBAVLJIVOST OBROKA U HRANIDBI KASTRIRANIH OVNOVA, 2014., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Bukal, M. (2014) 'UTJECAJ DODATKA SIRUTKE SJENAŽI LUCERNE NA IN VIVO PROBAVLJIVOST OBROKA U HRANIDBI KASTRIRANIH OVNOVA', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bukal, Martina}, year = {2014}, pages = {31}, keywords = {sjena\v{z}a lucerne, sirutka, in vivo probavljivost}, title = {UTJECAJ DODATKA SIRUTKE SJENA\v{Z}I LUCERNE NA IN VIVO PROBAVLJIVOST OBROKA U HRANIDBI KASTRIRANIH OVNOVA}, keyword = {sjena\v{z}a lucerne, sirutka, in vivo probavljivost}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bukal, Martina}, year = {2014}, pages = {31}, keywords = {alfalfa haylage, whey, in vivo digestibility}, title = {The effect of whey supplementation to alfalfa haylage on in vivo digestibility in wether sheep}, keyword = {alfalfa haylage, whey, in vivo digestibility}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font