Pregled bibliografske jedinice broj: 697021
UTJECAJ DODATKA SIRUTKE SJENAŽI LUCERNE NA IN VIVO PROBAVLJIVOST OBROKA U HRANIDBI KASTRIRANIH OVNOVA
UTJECAJ DODATKA SIRUTKE SJENAŽI LUCERNE NA IN VIVO PROBAVLJIVOST OBROKA U HRANIDBI KASTRIRANIH OVNOVA, 2014., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 697021 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UTJECAJ DODATKA SIRUTKE SJENAŽI LUCERNE NA IN VIVO PROBAVLJIVOST OBROKA U HRANIDBI KASTRIRANIH OVNOVA
(The effect of whey supplementation to alfalfa haylage on in vivo digestibility in wether sheep)
Autori
Bukal, Martina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.05
Godina
2014
Stranica
31
Mentor
Vranić, Marina
Ključne riječi
sjenaža lucerne; sirutka; in vivo probavljivost
(alfalfa haylage; whey; in vivo digestibility)
Sažetak
Cilj diplomskog rada bio je utvrditi utjecaj dodatka osušene sirutke sjenaži lucerne (SL) na in vivo probavljivost obroka u hranidbi kastriranih ovnova. Hranidbeni pokus je postavljen na pokušalištu Sveučilišta u Zagrebu Agronomskog fakulteta Centar za travnjaštvo kao latinski kvadrat 3x3 s 3 perioda istraživanja i 3 hranidbena tretmana kroz koje je prolazio svaki od 3 kastrirana ovna. Istraživana je in vivo probavljivost suhe tvari (ST), organske tvari (OT), sirovih proteina (SP) i OT u ST (D-vrijednost) sljedećih hranidbenih tretmana: (i) hranidba samo sjenažom lucerne 100% (SL), (ii) SL uz dodatak 5 grama sirutke kg-1 konzumirane ST SL (SL5) i (iii) SL uz dodatak 10 grama sirutke kg-1 konzumirane ST SL (SL10). Dodatak osušene sirutke SL je doveo do statistički značajnog smanjenja in vivo probavljivosti OT (P>0, 05), ST (P>0, 05) i SP obroka (P<0, 001), a nije utjecao na D-vrijednost obroka. Nisu utvrđene statistički značajne razlike između razine dodatka osušene sirutke sjenaži lucerne (5 ili 10 g kg-1 konzumirane ST SL) na utvrđivane parametre in vivo probavljivosti obroka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1780458-0411 - Ekološki prihvatljivo gospodarenje organskim gnojivima u proizvodnji krme (Vranić, Marina, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Marina Vranic
(mentor)