Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 696978

Optimizacija ekstrakcije fenolnih sastavnica iz zeleni lucerne (Medicago Sativa L.)


Baček, Marija
Optimizacija ekstrakcije fenolnih sastavnica iz zeleni lucerne (Medicago Sativa L.), 2014., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 696978 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Optimizacija ekstrakcije fenolnih sastavnica iz zeleni lucerne (Medicago Sativa L.)
(Optimization of extraction of phenolic compounds from alfalfa aerial parts (Medicago sativa L.))

Autori
Baček, Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
07.05

Godina
2014

Stranica
38

Mentor
Zovko Končić, Marijana

Neposredni voditelj
Fumić, Barbara

Ključne riječi
Medicago Sativa; polifenoli; fenolne kiseline; flavonoidi; eksperimentalni dizajn
(Medicago Sativa; polyphenols; phenolic acids; flavonoids; experimental design)

Sažetak
Medicago Sativa je cijenjena medicinska biljka koja se tradicionalno koristi za poboljšanje pamćenja, liječenje bubrežne boli, kašlja i mišićne slabosti. Izvor je prirodnih antioksidansa s mnogim pozitivnim učincima na ljudski organizam. Budući da posjeduje fenolne komponente odgovorne za antimikrobno, antidijabetsko, antiinflamatorno i antikancerogeno djelovanje, cilj rada bio je optimizirati uvjete ekstrakcije na način da se dobije ekstrakt sa maksimalnom mogućom količinom fenolnih spojeva. Spektrofotometrijski je određen sadržaj ukupnih polifenola, flavonoida i fenolnih kiselina. Ispitivanjem je utvrđeno da se količina polifenola, fenolnih kiselina i flavonoida povećava s udjelom etanola u estrakcijskom sredstvu. Isto tako, utvrđeno je da se količina tih komponenti smanjuje s povećanjem temperature ekstrakcijske smjese. Optimizacija ekstrakcijskih uvjeta pomoću programa Design Expert pokazala je kako je za optimalnu ekstrakciju potreban visok udio etanola u ekstrakcijskom sredstvu i temperatura od 20 C.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Farmacija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marijana Zovko Končić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Baček, Marija
Optimizacija ekstrakcije fenolnih sastavnica iz zeleni lucerne (Medicago Sativa L.), 2014., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Baček, M. (2014) 'Optimizacija ekstrakcije fenolnih sastavnica iz zeleni lucerne (Medicago Sativa L.)', diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ba\v{c}ek, Marija}, year = {2014}, pages = {38}, keywords = {Medicago Sativa, polifenoli, fenolne kiseline, flavonoidi, eksperimentalni dizajn}, title = {Optimizacija ekstrakcije fenolnih sastavnica iz zeleni lucerne (Medicago Sativa L.)}, keyword = {Medicago Sativa, polifenoli, fenolne kiseline, flavonoidi, eksperimentalni dizajn}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ba\v{c}ek, Marija}, year = {2014}, pages = {38}, keywords = {Medicago Sativa, polyphenols, phenolic acids, flavonoids, experimental design}, title = {Optimization of extraction of phenolic compounds from alfalfa aerial parts (Medicago sativa L.)}, keyword = {Medicago Sativa, polyphenols, phenolic acids, flavonoids, experimental design}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font