Pregled bibliografske jedinice broj: 696757
Primjena nove tehnike sušenja za proizvodnju čipsa od jabuke
Primjena nove tehnike sušenja za proizvodnju čipsa od jabuke // Glasnik zaštite bilja, 37 (2014), 3; 67-73 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 696757 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena nove tehnike sušenja za proizvodnju čipsa od jabuke
(Application of new drying techniques for the production of apple chips)
Autori
Sito, Stjepan ; Šket, Branko ; Kurnik, Marjana ; Kraljević, Ante ; Hrvojčec, Hrvoje
Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 37
(2014), 3;
67-73
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
plod jabuke ; sušenje jabuke ; čips od jabuke
(apple fruit ; drying apples ; apple chips)
Sažetak
U radu su analizirane sorte jabuke Cipps Pink, Granny Smith, Jonagold, Idared, Golden Delicious i Braeburn u svrhu pogodnosti plodova za sušenje. Rezultati istraživanja, odnosno polinomne jednadžbe krivulja za sušenje, ukazuju da su neke sorte jabuka pogodnije za proizvodnju čipsa od jabuka (Cripps Pink, Golden Delicious, Idared). Kako bi se sačuvala kvaliteta listića (čips) i smanjili troškovi, nužno je proces sušenja podijeliti u više faza. Priprema jabuka za dobivanje čipsa dosta je zahtjevna, što izravno utječe na troškove, pa je stoga nužno pripremne faze maksimalno mehanizirati.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts