Pregled bibliografske jedinice broj: 696333
Zdravstvena ispravnost sladoleda na području grada Dubrovnika za period 2006.- 2008.
Zdravstvena ispravnost sladoleda na području grada Dubrovnika za period 2006.- 2008. // Mljekarstvo, 60 (2010), 1; 67-71 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 696333 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Zdravstvena ispravnost sladoleda na području grada Dubrovnika za period 2006.- 2008.
(The hygiene of ice cream in the city of Dubrovnik in the period 2006th to 2008th)
Autori
Zadre, J. ; Racz, Aleksandar ; Feher Turković, Lana
Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 60
(2010), 1;
67-71
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
sladoled; mikrobiologija hrane; salmoneloza; trovanje stafilokokom; analiza hrane
(ice cream; food microbiology; salmonellosis; poisoning staph; food analysis)
Sažetak
S epidemiološkog stajališta sladoled je vrlo rizična namirnica što pokazuje podatak da je u 2006. godini 18, 6% (520/2796) istraživanih uzoraka na ukupnom tržištu RH bilo mikrobiološki, a time i zdravstveno neispravno. S obzirom na dalekosežne zdravstvene, ali i gospodarske i promidžbene posljedice koje bi imala alimentarna infekcija i intoksikacija u jeku turističke sezone, cilj rada bio je analizirati podatke o mikrobiološkoj ispravnosti sladoleda iz 9 slastičarni s područja Grada Dubrovnika praćene kroz tri kalendarske godine. Tijekom 2006. godine bilo je neispravno 13, 58% (11/70) istraživanih uzoraka. Kao uzrok zdravstvene neispravnosti predstavnici iz obitelji Enterobacteriaceae su navedene u 8 uzoraka (9, 87%), Staphylococcus aureus u 3 uzorka (3, 7%), te aerobne mezofilne bakterije također u 3 uzorka (3, 7%). Tijekom 2007. godine 13, 86% (14/87) istraživanih uzoraka bilo je zdravstveno neispravno zbog prisutnosti predstavnika iz obitelji Enterobacteriaceae u 13 uzoraka (12, 87%), te aerobnih mezofilnih bakterija u 2 uzorka (1, 98%). Tijekom 2008. godine 9, 46% (7/67) istraživanih uzoraka bilo je zdravstveno neispravno i to zbog prisutnosti predstavnika iz obitelji Enterobacteriaceae u šest uzoraka (8, 1%), aerobnih mezofilnih bakterija u dva uzorka (2, 7%) te zbog nalaza Staphylococcus aureus u jednom uzorku (1, 35%). Niti iz jednog uzorka nisu bile izolirane Salmonella spp. i Listeria monocytogenes. Rezultati upućuju na poboljšanje mikrobiološke ispravnosti sladoleda, uz potrebu posvećivanja dodatne pojačane pozornosti higijeni tijekom proizvodnje, čuvanja i rukovanja sladoledima kako bi se dodatno smanjio broj uzoraka u kojima su utvrđeni predstavnici iz obitelji Enterobacteriaceae.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Zdravstveno veleučilište, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Web of Science Core Collection (WoSCC)
- Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
- SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
- Scopus