Pregled bibliografske jedinice broj: 696090
Preosjetljivost na hranu
Preosjetljivost na hranu // Paediatria Croatica, 58 (2014), 248-252 (recenziran, pregledni rad, stručni)
CROSBI ID: 696090 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Preosjetljivost na hranu
(Food intolerance)
Autori
Despot, Ranka ; Turkalj, Mirjana ; Miletić Gospić, Adrijana
Izvornik
Paediatria Croatica (1330-1403) 58
(2014);
248-252
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, stručni
Ključne riječi
Intolerancija ; laktoza ; histamin ; dijeta
(Intolerance ; lactosa ; histamin ; diet)
Sažetak
Preosjetljivost na hranu je neželjena reakcija nakon ingestije neke namirnice ili njenih pojedinih sastojaka. Može biti alergijska ili nealergijska preosjetljivost-intolerancija, a ona prema mehanizmu nastanku može biti enzimatska, farmakološka i idiopatska. Najčešća intolerancija je nepodnošljivost laktoze, a farmakološka nepodnošljivost histamina. Intolerancija laktoze je rezultat manjka enzima laktaze, a može biti primarna i sekundarna, a očituje se gastrointestinalnim simptomima. Intolerancija histamina javlja se u osoba s narušenom ravnotežom između akumuliranog histamina u organizmu i kapaciteta njegove razgradnje u organizmu što je prvenstveno posljedica nedostatne aktivnosti enzima DAO. Očituje se nizom neželjenih simptoma nakon konzumacije hrane bogate histaminom, pogađa različite organske sustave (probavni, dišni sustavm koža). Simptomi se u monogočemu preklapaju sa simptomima uzrokovanim alergijom na hranu. Stoga se često intolerancija zamjenjuje sa alergijom na hranu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-277-2770968-0963 - Rani pokazatelji razvoja alergijskih bolesti u djece (Turkalj, Mirjana, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Dječja bolnica Srebrnjak
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Scopus