Pregled bibliografske jedinice broj: 696026
Kvalitativne i energetske karakteristike sjemenki suncokreta u procesu sušenja
Kvalitativne i energetske karakteristike sjemenki suncokreta u procesu sušenja, 2013., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 696026 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvalitativne i energetske karakteristike sjemenki suncokreta u procesu sušenja
(Qualitative and energy characteristics of sunflower seeds in process of drying)
Autori
Žunić, Julijana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
19.12
Godina
2013
Stranica
74
Mentor
Ana Matin
Ključne riječi
suncokret; sušenje; biomasa; energija; hibridi
(sunflower; drying; biomass; energy; hybrids)
Sažetak
Suncokret (Helianthus annuus L.) kao visokovrijedna uljna kultura predstavlja jednu od naj-značajnijih sirovina za proizvodnju jestivog ulja u nas. Plod suncokreta sastoji se od jezgre i ljuske. Dok se jezgra suncokreta dalje prerađuje za potrebe prehrambene, farmaceutske i kemijske industrije, ljuska zaostaje kao nusproizvod. Međutim kao takva jezgra suncokreta mora se termički doraditi, najčešće konvekcijskim sušenjem. Ljuska suncokreta predstavlja korisnu i energetski iskoristivu biomasu dobre gorive vrijednosti. Može se koristiti kao visoko kalorično gorivo ili za proizvodnju stočnih kvasaca, etil alkohola koje se dalje koristi za proizvodnju umjetnih vlakana, plastičnih masa i drugih proizvoda. Cilj rada je utvrditi kvalitativne i energetske karakteristike sjemenki suncokreta, kao i utjecaj temperature prije te nakon termičkog procesa konvekcijskog sušenja na kvalitativna svojstva jez-gre suncokreta na 4 različita hibrida suncokreta (Apolon, NK Brio, PR 63 A 90 i PR 63 D 82). Termička dorada konvekcijskim sušenjem sjemenki odvijat će se s tri temperature zraka (60, 80 i 100°C. Na temelju dobivenih rezultata moći će se odrediti kemijske promjene na jezgri i ener-getska svojstva ljuske suncokreta.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)