Pregled bibliografske jedinice broj: 695426
Antioksidansi u propolisu
Antioksidansi u propolisu, 2013., diplomski rad, diplomski, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek
CROSBI ID: 695426 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antioksidansi u propolisu
(Antioxidants in propolis)
Autori
Budimir, Kristina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Poljoprivredni fakultet u Osijeku
Mjesto
Osijek
Datum
02.10
Godina
2013
Stranica
45
Mentor
Bešlo, Drago
Ključne riječi
propolis ; antioksidacijska aktivnost ; flavonoidi ; primjena propolisa
(propolis ; antioxidant activity ; flavonoids ; application of propolis)
Sažetak
Propolis, odnosno pčelinje ljepilo, jedan je od proizvoda pčela koji se zbog svog kemijskog sastava odlikuje visokom biološkom aktivnošću. Botanički izvori propolisa su različite biljne vrste od kojih su najznačajnije topola, bukva, breza i joha. Njegovo najznačajnije djelovanje očituje se u zaštiti stanice od slobodnih radikala koji nastaju tijekom normalnih metaboličkih procesa u organizmu. Skupina spojeva koja je zaslužna za takvo djelovanje su flavonoidi. U skupinu flavonoida ubrajamo antocijanidine, izoflavone, izoflavonoli, auroni, flavone, flavonone, flavonole i dihidro-flavone. Analizama propolisa prikupljenima sa različitih lokacija sa područja Republike Hrvatske, utvrđeno je da pinocembrin najzastupljeniji flavonoid. Osim flavonoida, u propolisu je utvrđeno i postojanje enzima koji posjeduju antikosidacijska svojstva. To su katalaza, glutation peroksidaza i superoksid dismutaza. Svakodnevnom primjenom različitih proizvoda propolisa može se poboljšati zdravlje te kvaliteta života. Pozitivno djelovanje propolisa u poljoprivredi očituje se u poboljšanju kvalitete mesa, većem broju dobivenih jaja te većem postotku valivosti oplođenih jaja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek