Pregled bibliografske jedinice broj: 695418
Poluintenzivan uzgoj crne slavonske svinje
Poluintenzivan uzgoj crne slavonske svinje // 2. Zbornik sažetaka "Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane" / G.Kralik (ur.).
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2012. str. 61-62 (poster, domaća recenzija, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 695418 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Poluintenzivan uzgoj crne slavonske svinje
(Semi-intensive black slavonian pig breeding)
Autori
Margeta, Vladimir ; Budimir, Kristina ; Kralik, Gordana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
2. Zbornik sažetaka "Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane"
/ G.Kralik - Osijek : Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2012, 61-62
ISBN
978-953-7871-05-5
Skup
2. znanstveno-stručni skup „Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane“
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 13.12.2012
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
crna slavonska svinja ; tradicionalni proizvodi ; ekološka proizvodnja
(Black Slavonian pig ; traditional products ; ecological productions)
Sažetak
Crna slavonska svinja je autohtona hrvatska pasmina nastala križanjem mangulice, berkšira i poland kine krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Spada u skupinu mesno-masnih svinja. Odlikuje se čvrstom konstitucijom, dobrom otpornošću i prilagodljivosti ekstenzivnim uvjetima držanja. Plodnost joj se kreće od 6 do 10 prasadi u leglu, a udio mišićnog tkiva u trupu kreće se između 30 i 40%. Jedno od najznačajnijih svojstava ove pasmine je izuzetna kakvoća mišićnog i masnog tkiva koje je pogodno za preradu i proizvodnju tradicionalnih suhomesnatih proizvoda (kulen, šunka, kobasica, slanina, čvarak). Posebno treba naglasiti da, iako ju mnogi smatraju primitivnom pasminom, crna slavonska svinja spada u skupinu plemenitih svinja koje su nastale sustavnim selekcijskim radom. Držanje crne slavonske svinje poluintenzivnim načinom u skladu je s kriterijima dobrobiti i zdravlja svinja, ekološki je prihvatljivo, u duhu je dobre stočarske prakse te osigurava razvoj ruralnog sektora, ostanak ljudi na selu i razvoj i samoodrživost obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)