Pregled bibliografske jedinice broj: 695407
Primjena molekularne genetike u poboljšavanju uzgoja crne slavonske svinje
Primjena molekularne genetike u poboljšavanju uzgoja crne slavonske svinje // 3. Zbornik sažetaka "Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane" / G.Kralik (ur.).
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013. str. 27-28 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 695407 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena molekularne genetike u poboljšavanju
uzgoja crne slavonske svinje
(The application of molecular genetics in the
improvement of breeding Black Slavonian pigs)
Autori
Budimir, Kristina ; Kralik, Gordana ; Margeta, Polona ; Margeta, Vladimir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
3. Zbornik sažetaka "Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane"
/ G.Kralik - Osijek : Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013, 27-28
ISBN
978-953-7871-18-5
Skup
3. znanstveno-stručni skup „Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane“
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 13.12.2013
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
slavonska svinja ; molekularna genetika ; ekstenzivni uvjeti
(Black Slavonian pig ; molecular genetics ; extensive conditions)
Sažetak
Crna slavonska svinja hrvatska je autohtona pasmina, koja se ubraja u masno-mesni tip svinje. Odlikuje se čvrstom konstitucijom, dobrom otpornošću i prilagodljivošću ekstenzivnim uvjetima držanja. Jedno od najznačajnijih svojstava ove pasmine je izuzetna kakvoća mišićnog i masnog tkiva koje je pogodno za preradu i proizvodnju tradicionalnih suhomesnatih proizvoda. Ova pasmina danas se uglavnom uzgaja u ekstenzivnim uvjetima (ispusti, pašnjaci, šume). Tijekom zadnjih desetljeća, uslijed takvog načina uzgoja došlo je do miješanja ove pasmine s drugim pasminama svinja (jorkšir, landrasi, durok, pietren), kao i s divljim svinjama. Budući se crna boja dlake tijekom križanja dominantno nasljeđuje, preko fenotipa se ne može odrediti, radi li se o križancima ili čistoj crnoj svinji. Preliminarna genetska istraživanja pokazala su da je svega jedna trećina populacije crnih svinja sadržavala u sebi isključivo gen za crnu boju, kao dokaz njezine genetske čistoće. Zbog relativno male populacije potrebno je provesti uzgojno- selekcijske zahvate u svrhu definiranja i oplemenjivanja pasmine te unapređivanja proizvodnih i reproduktivnih svojstava. Pri tome treba voditi računa da se ne naruše njezina morfološka i fiziološka svojstva. Primjenom molekularno-genetskih metoda (PCR, mikrosatelitni markeri) u značajnoj mjeri mogu se ubrzati uzgojno-selekcijski postupci koji će u konačnici rezultirati unapređenjem ove pasmine.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)