Pregled bibliografske jedinice broj: 695281
Priprava hrane za Božić i post na Badnji dan u hrvatskoj katoličkoj baštini
Priprava hrane za Božić i post na Badnji dan u hrvatskoj katoličkoj baštini // Motrišta, časopis za kulturu, znanost i društvena pitanja, 75-76 (2014), 31-49 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 695281 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Priprava hrane za Božić i post na Badnji dan u hrvatskoj katoličkoj baštini
(The preparation of the Christmas food and the Christmas Eve fast in Croatian catholic heritage)
Autori
Dragić, Marko
Izvornik
Motrišta, časopis za kulturu, znanost i društvena pitanja (1512-5475) 75-76
(2014);
31-49
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
veselica ; keške ; vrste kruha ; post ; badnja večera.
(celebration ; keške ; types of bread ; fast ; Christmas Eve dinner)
Sažetak
U hrvatskoj katoličkoj baštini na Badnji dan je vrhunac priprave hrane za Božić. Tradicionalno se na Badnji dan posti, nekoć se žežinjalo ne jedući i ne pijući ništa. Za badnjom večerom snažno se ogleda kult pokojnika. Rad je nastao temeljem relevantne literature i posebice terenskoga istraživačkoga rada u Republici Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Republici Crnoj Gori. U posnoj badnjoj večeri blaguju se kultna pokojnička jela još iz pretkršćanskih vremena. Kult pokojnika navodi se u bjeloruskom, ukrajinskom i rumunjskom kontekstu. Neki običaji u badnjoj večeri imaju apotropejski karakter. Tako se, primjerice, u hranu stavljao bijeli luk vjerujući da će se tako zaštiti od demonskih sila. Hrvatski katolički običaji priprave hrane na Badnji dan navode se u bošnjačkom muslimanskom i srpskom pravoslavnom kontekstu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Etnologija i antropologija
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- Central and East European Online Library - CEEOL