Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 695281

Priprava hrane za Božić i post na Badnji dan u hrvatskoj katoličkoj baštini


Dragić, Marko
Priprava hrane za Božić i post na Badnji dan u hrvatskoj katoličkoj baštini // Motrišta, časopis za kulturu, znanost i društvena pitanja, 75-76 (2014), 31-49 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 695281 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Priprava hrane za Božić i post na Badnji dan u hrvatskoj katoličkoj baštini
(The preparation of the Christmas food and the Christmas Eve fast in Croatian catholic heritage)

Autori
Dragić, Marko

Izvornik
Motrišta, časopis za kulturu, znanost i društvena pitanja (1512-5475) 75-76 (2014); 31-49

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
veselica ; keške ; vrste kruha ; post ; badnja večera.
(celebration ; keške ; types of bread ; fast ; Christmas Eve dinner)

Sažetak
U hrvatskoj katoličkoj baštini na Badnji dan je vrhunac priprave hrane za Božić. Tradicionalno se na Badnji dan posti, nekoć se žežinjalo ne jedući i ne pijući ništa. Za badnjom večerom snažno se ogleda kult pokojnika. Rad je nastao temeljem relevantne literature i posebice terenskoga istraživačkoga rada u Republici Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Republici Crnoj Gori. U posnoj badnjoj večeri blaguju se kultna pokojnička jela još iz pretkršćanskih vremena. Kult pokojnika navodi se u bjeloruskom, ukrajinskom i rumunjskom kontekstu. Neki običaji u badnjoj večeri imaju apotropejski karakter. Tako se, primjerice, u hranu stavljao bijeli luk vjerujući da će se tako zaštiti od demonskih sila. Hrvatski katolički običaji priprave hrane na Badnji dan navode se u bošnjačkom muslimanskom i srpskom pravoslavnom kontekstu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Etnologija i antropologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Filozofski fakultet u Splitu

Profili:

Avatar Url Marko Dragić (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

www.maticahrvatska-mostar.ba

Citiraj ovu publikaciju:

Dragić, Marko
Priprava hrane za Božić i post na Badnji dan u hrvatskoj katoličkoj baštini // Motrišta, časopis za kulturu, znanost i društvena pitanja, 75-76 (2014), 31-49 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Dragić, M. (2014) Priprava hrane za Božić i post na Badnji dan u hrvatskoj katoličkoj baštini. Motrišta, časopis za kulturu, znanost i društvena pitanja, 75-76, 31-49.
@article{article, author = {Dragi\'{c}, Marko}, year = {2014}, pages = {31-49}, keywords = {veselica, ke\v{s}ke, vrste kruha, post, badnja ve\v{c}era.}, journal = {Motri\v{s}ta, \v{c}asopis za kulturu, znanost i dru\v{s}tvena pitanja}, volume = {75-76}, issn = {1512-5475}, title = {Priprava hrane za Bo\v{z}i\'{c} i post na Badnji dan u hrvatskoj katoli\v{c}koj ba\v{s}tini}, keyword = {veselica, ke\v{s}ke, vrste kruha, post, badnja ve\v{c}era.} }
@article{article, author = {Dragi\'{c}, Marko}, year = {2014}, pages = {31-49}, keywords = {celebration, ke\v{s}ke, types of bread, fast, Christmas Eve dinner}, journal = {Motri\v{s}ta, \v{c}asopis za kulturu, znanost i dru\v{s}tvena pitanja}, volume = {75-76}, issn = {1512-5475}, title = {The preparation of the Christmas food and the Christmas Eve fast in Croatian catholic heritage}, keyword = {celebration, ke\v{s}ke, types of bread, fast, Christmas Eve dinner} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Central and East European Online Library - CEEOL





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font