Pregled bibliografske jedinice broj: 694350
Kakvoća 'Vrgoračke jagode'
Kakvoća 'Vrgoračke jagode' // Zbornik radova 49. hrvatski i 9. međunarodni simpozij agronoma / Sonja Marić i Zdenko Lončarić (ur.).
Osijek, 2014. str. 709-712 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 694350 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kakvoća 'Vrgoračke jagode'
(Ouality of „Vrgorac strawberry“)
Autori
Radunić, Mira ; Klepo, Tatjana ; Strikić, Frane ; Čagalj, Marin ; Svalina, Silva ; Jukić Perković, Dinko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova 49. hrvatski i 9. međunarodni simpozij agronoma
/ Sonja Marić i Zdenko Lončarić - Osijek, 2014, 709-712
ISBN
978-953-7871-22-2
Skup
49. hrvatski i 9. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 16.02.2014. - 21.02.2014
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
Vrgorac; jagoda; topljiva suha tvar; kalij
(Vrgorac; strawberry; soluble solids; potassium)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja je evaluacija plodova i kakvoće sorata jagode 'Clery', 'Jolly', 'Delly' i 'Asia' uzgajanih na području Vrgorca. Najveću masu ploda imala je sorta 'Asia' (21, 89 g), a najmanju 'Delly' (13, 68 g). Najveću tvrdoću plodova imala je sorta 'Clery' (1, 17 kg/cm2). Sadržaj topljive suhe tvari varirao je od 8, 7°Brix do 7, 53°Brix. Značajno veći sadržaj ukupnih kiselina imala je sorta 'Clery' i 'Asia' u odnosu na sortu 'Delly', dok je najveći sadržaj kalija utvrđen kod sorata 'Jolly' i 'Asia'. Istraživane sorte pripadaju skupini visoko kvalitetnih sorata.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split