Pregled bibliografske jedinice broj: 693734
Utjecaj spola, tjelesne mase pri klanju i proizvodne sezone na fizikalno-kemijska svojstva mesa janjadi ličke pramenke
Utjecaj spola, tjelesne mase pri klanju i proizvodne sezone na fizikalno-kemijska svojstva mesa janjadi ličke pramenke // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 16 (2014), 2; 145-150 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 693734 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj spola, tjelesne mase pri klanju i proizvodne sezone na fizikalno-kemijska svojstva mesa janjadi ličke pramenke
(Effects of sex, slaughter weight and production season on physicochemical properties of meat of Lika Pramenka lambs)
Autori
Kaić, Ana ; Mioč, Boro ; Kasap, Ante ; Živković, Leopold
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 16
(2014), 2;
145-150
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
boja; gubitak mesnog soka; osnovni kemijski sastav;; vrijednost pH
(colour; drip loss; chemical composition; pH value)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj spola, tjelesne mase pri klanju i proizvodne sezone na vrijednosti pH, boju, gubitak mesnog soka i osnovni kemijski sastav mesa janjadi ličke pramenke. Janjad ličke pramenke je uzgojena na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu u Ličko-senjskoj županiji tijekom 2010. i 2011. godine. Odabrana janjad je bila ujednačene zastupljenosti po spolu i zaklana s navršenih 5 mjeseci. Statistički značajne razlike između muške i ženske janjadi ličke pramenke utvrđene su samo u gubitku mesnog soka (p < 0, 05) čije su znatno veće vrijednosti utvrđene u mišićnom tkivu muške janjadi. Povećanje tjelesne mase pri klanju statistički je značajno utjecalo (p < 0, 05) samo na vrijednost a* pokazatelja boje janjećeg mesa. Proizvodna sezona je statistički značajno utjecala (p < 0, 05) na L*, a* i b* vrijednosti pokazatelja boje janjećeg mesa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1780469-0396 - Mesne odlike hrvatskih pasmina ovaca (Mioč, Boro, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb