Pregled bibliografske jedinice broj: 693593
Kvasci u biotehnološkoj proizvodnji piva
Kvasci u biotehnološkoj proizvodnji piva, 2013., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 693593 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvasci u biotehnološkoj proizvodnji piva
(Yeasts in biotechnological production of beer)
Autori
Medved, Danica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
05.07
Godina
2013
Stranica
61
Mentor
Skelin, Andrea
Ključne riječi
kvasci; selekcija; fermentacija; proizvodnja piva
(yeasts; selection; fermentation; beer production)
Sažetak
Cilj ovog diplomskog rada bio je opisati vrste i sojeve kvasaca, tipove fermentacija u kojima sudjeluju, tradicionalne i molekularno genetičke metode selekcije te biotehnološki i genetički potencijal kvasaca u proizvodnji piva. Primjena kvasaca u proizvodnji piva spada u tradicionalne biotehnološke postupke. Najviše se koriste jedan ili više sojeva čiste kulture pivskog kvasca roda Saccharomyces koji se međusobno razlikuju i daju pivu željene tehnološke i kvalitativne karakteristike, stoga selekcija kvasaca ima važnu ulogu. U pivarskoj industriji provode se kontrolirane fermentacije kojima se dobiva proizvod ujednačene kvalitete. Prema vrsti kvasaca razlikujemo dva tipa fermentacija, donje ili hladno vrenje i gornje ili toplo vrenje. Poboljšavanje industrijskih sojeva kvasaca postiže se primjenom genetičkog inženjerstva s ciljem ubrzavanja procesa fermentacije, održavanja i podizanja kvalitete krajnjeg proizvoda te eventualno razvoja novih proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija