Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 693593

Kvasci u biotehnološkoj proizvodnji piva


Medved, Danica
Kvasci u biotehnološkoj proizvodnji piva, 2013., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 693593 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kvasci u biotehnološkoj proizvodnji piva
(Yeasts in biotechnological production of beer)

Autori
Medved, Danica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
05.07

Godina
2013

Stranica
61

Mentor
Skelin, Andrea

Ključne riječi
kvasci; selekcija; fermentacija; proizvodnja piva
(yeasts; selection; fermentation; beer production)

Sažetak
Cilj ovog diplomskog rada bio je opisati vrste i sojeve kvasaca, tipove fermentacija u kojima sudjeluju, tradicionalne i molekularno genetičke metode selekcije te biotehnološki i genetički potencijal kvasaca u proizvodnji piva. Primjena kvasaca u proizvodnji piva spada u tradicionalne biotehnološke postupke. Najviše se koriste jedan ili više sojeva čiste kulture pivskog kvasca roda Saccharomyces koji se međusobno razlikuju i daju pivu željene tehnološke i kvalitativne karakteristike, stoga selekcija kvasaca ima važnu ulogu. U pivarskoj industriji provode se kontrolirane fermentacije kojima se dobiva proizvod ujednačene kvalitete. Prema vrsti kvasaca razlikujemo dva tipa fermentacija, donje ili hladno vrenje i gornje ili toplo vrenje. Poboljšavanje industrijskih sojeva kvasaca postiže se primjenom genetičkog inženjerstva s ciljem ubrzavanja procesa fermentacije, održavanja i podizanja kvalitete krajnjeg proizvoda te eventualno razvoja novih proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Andrea Skelin (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Medved, Danica
Kvasci u biotehnološkoj proizvodnji piva, 2013., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Medved, D. (2013) 'Kvasci u biotehnološkoj proizvodnji piva', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Medved, Danica}, year = {2013}, pages = {61}, keywords = {kvasci, selekcija, fermentacija, proizvodnja piva}, title = {Kvasci u biotehnolo\v{s}koj proizvodnji piva}, keyword = {kvasci, selekcija, fermentacija, proizvodnja piva}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Medved, Danica}, year = {2013}, pages = {61}, keywords = {yeasts, selection, fermentation, beer production}, title = {Yeasts in biotechnological production of beer}, keyword = {yeasts, selection, fermentation, beer production}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font