Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 693587

Genetička i fiziološka karakterizacija sojeva kvasaca skupine Saccharomyces sensu stricto


Sobol, Koni
Genetička i fiziološka karakterizacija sojeva kvasaca skupine Saccharomyces sensu stricto, 2013., diplomski rad, diplomski, Agronomski, Zagreb


CROSBI ID: 693587 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Genetička i fiziološka karakterizacija sojeva kvasaca skupine Saccharomyces sensu stricto
(Genetic and physiologocal characterization of yeasts belonging to Saccharomyces sensu stricto group)

Autori
Sobol, Koni

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski

Mjesto
Zagreb

Datum
18.12

Godina
2013

Stranica
69

Mentor
Skelin, Andrea

Ključne riječi
S. cerevisiae; S. paradoxus; SAC-PCR; RFLP mt DNA analiza; fermentacija; niži sadržaj etanola; razgradnja jabučne kiseline
(S. cerevisiae; S. paradoxus; SAC-PCR; RFLP mtDNA analysis; fermentation; low-alcohol; malic acid degradation)

Sažetak
Zbog zahtjevne prirode vinarske prakse i sve zahtjevnijeg tržišta vina, postoji potreba za selekcijom sojeva kvasaca sa specifičnim enološkim svojstvima. Stoga je važno genetički karaktetizirati i istražiti fermenatacijska svojstva autohtonih sojeva kvasaca enološki važnih vrsta kao što su S.cerevisiae i S.paradoxus. Vrsta Saccahromyces cerevisiae smatra se najvažnijom vrstom kvasca uključenih u proces alkoholne fermentacije zbog dobrih fermentacijskih svojstava. Vrsta Saccharomyces paradoxus, koja je utvrđena kao dio autohtone populacije na nekim vinogradarskim položajima u Hrvatskoj, posjeduje potencijalno važne enološke karakteristike, kao što je visoka razgradnje jabučne kiseline. U ovom istraživanju ukupno je analizirano 19 autohtonih sojeva kvasaca Saccharomyces cerevisiae i Saccharomyces paradoxus, koji pripadaju kolekciji Zavoda za mikrobiologiju Agronomskog fakulteta u Zagrebu, a izolirani su s određenih vinogradarskih lokaliteta Hrvatske. Primjenom multiplex PCR analize uz set početnica SAC26 i SAC18 potvrđena je pripadnost 19 izabranih izolata skupini Saccharomyces sensu stricto. Analizom RFLP mtDNA grupirano je 16 izolata S. cerevisiae u 13 skupina te je dobiveno 13 mtDNA profila. Fermentacijski pokusi u standardnom sintetičkom moštu su pokazali da svi istraženi sojevi imaju dobra fermentacijska svojstva. Za dodatnu procjenu učinkovitosti fermentacije i kako bi dobili uvid u potencijal ovih vrsta u proizvodnji vina s nižim sadržajem alkohola, odabrano je osam sojeva. Izabrani sojevi analizirani su u različitim uvijetima fermentacije: s nižom pH vrijednosti (pH 3), nižom koncentracijom šećera (80 g/l) i višom koncentracijom jabučne kiseline (12 g/l). U modificiranim uvijetima dobra fermentacijska svojstva pokazalo je pet sojeva S. cerevisiae i tri soja S. paradoxus. Ovim istraživanjima detaljno su genetički karakterizirani autohtoni sojevi S. cerevisiae i S. paradoxus te su im utvrđena fermentacijska svojstva što predstvalja bazu za njihovu daljnju tehnološku procjenu i eventualnu primjenu u proizvodnji vina specifičnih karakteristika, odnosno nižeg sadržaja etanola.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Andrea Skelin (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Sobol, Koni
Genetička i fiziološka karakterizacija sojeva kvasaca skupine Saccharomyces sensu stricto, 2013., diplomski rad, diplomski, Agronomski, Zagreb
Sobol, K. (2013) 'Genetička i fiziološka karakterizacija sojeva kvasaca skupine Saccharomyces sensu stricto', diplomski rad, diplomski, Agronomski, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Sobol, Koni}, year = {2013}, pages = {69}, keywords = {S. cerevisiae, S. paradoxus, SAC-PCR, RFLP mt DNA analiza, fermentacija, ni\v{z}i sadr\v{z}aj etanola, razgradnja jabu\v{c}ne kiseline}, title = {Geneti\v{c}ka i fiziolo\v{s}ka karakterizacija sojeva kvasaca skupine Saccharomyces sensu stricto}, keyword = {S. cerevisiae, S. paradoxus, SAC-PCR, RFLP mt DNA analiza, fermentacija, ni\v{z}i sadr\v{z}aj etanola, razgradnja jabu\v{c}ne kiseline}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Sobol, Koni}, year = {2013}, pages = {69}, keywords = {S. cerevisiae, S. paradoxus, SAC-PCR, RFLP mtDNA analysis, fermentation, low-alcohol, malic acid degradation}, title = {Genetic and physiologocal characterization of yeasts belonging to Saccharomyces sensu stricto group}, keyword = {S. cerevisiae, S. paradoxus, SAC-PCR, RFLP mtDNA analysis, fermentation, low-alcohol, malic acid degradation}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font