Pregled bibliografske jedinice broj: 693587
Genetička i fiziološka karakterizacija sojeva kvasaca skupine Saccharomyces sensu stricto
Genetička i fiziološka karakterizacija sojeva kvasaca skupine Saccharomyces sensu stricto, 2013., diplomski rad, diplomski, Agronomski, Zagreb
CROSBI ID: 693587 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Genetička i fiziološka karakterizacija sojeva kvasaca skupine Saccharomyces sensu stricto
(Genetic and physiologocal characterization of yeasts belonging to Saccharomyces sensu stricto group)
Autori
Sobol, Koni
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski
Mjesto
Zagreb
Datum
18.12
Godina
2013
Stranica
69
Mentor
Skelin, Andrea
Ključne riječi
S. cerevisiae; S. paradoxus; SAC-PCR; RFLP mt DNA analiza; fermentacija; niži sadržaj etanola; razgradnja jabučne kiseline
(S. cerevisiae; S. paradoxus; SAC-PCR; RFLP mtDNA analysis; fermentation; low-alcohol; malic acid degradation)
Sažetak
Zbog zahtjevne prirode vinarske prakse i sve zahtjevnijeg tržišta vina, postoji potreba za selekcijom sojeva kvasaca sa specifičnim enološkim svojstvima. Stoga je važno genetički karaktetizirati i istražiti fermenatacijska svojstva autohtonih sojeva kvasaca enološki važnih vrsta kao što su S.cerevisiae i S.paradoxus. Vrsta Saccahromyces cerevisiae smatra se najvažnijom vrstom kvasca uključenih u proces alkoholne fermentacije zbog dobrih fermentacijskih svojstava. Vrsta Saccharomyces paradoxus, koja je utvrđena kao dio autohtone populacije na nekim vinogradarskim položajima u Hrvatskoj, posjeduje potencijalno važne enološke karakteristike, kao što je visoka razgradnje jabučne kiseline. U ovom istraživanju ukupno je analizirano 19 autohtonih sojeva kvasaca Saccharomyces cerevisiae i Saccharomyces paradoxus, koji pripadaju kolekciji Zavoda za mikrobiologiju Agronomskog fakulteta u Zagrebu, a izolirani su s određenih vinogradarskih lokaliteta Hrvatske. Primjenom multiplex PCR analize uz set početnica SAC26 i SAC18 potvrđena je pripadnost 19 izabranih izolata skupini Saccharomyces sensu stricto. Analizom RFLP mtDNA grupirano je 16 izolata S. cerevisiae u 13 skupina te je dobiveno 13 mtDNA profila. Fermentacijski pokusi u standardnom sintetičkom moštu su pokazali da svi istraženi sojevi imaju dobra fermentacijska svojstva. Za dodatnu procjenu učinkovitosti fermentacije i kako bi dobili uvid u potencijal ovih vrsta u proizvodnji vina s nižim sadržajem alkohola, odabrano je osam sojeva. Izabrani sojevi analizirani su u različitim uvijetima fermentacije: s nižom pH vrijednosti (pH 3), nižom koncentracijom šećera (80 g/l) i višom koncentracijom jabučne kiseline (12 g/l). U modificiranim uvijetima dobra fermentacijska svojstva pokazalo je pet sojeva S. cerevisiae i tri soja S. paradoxus. Ovim istraživanjima detaljno su genetički karakterizirani autohtoni sojevi S. cerevisiae i S. paradoxus te su im utvrđena fermentacijska svojstva što predstvalja bazu za njihovu daljnju tehnološku procjenu i eventualnu primjenu u proizvodnji vina specifičnih karakteristika, odnosno nižeg sadržaja etanola.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija