Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 693518

Određivanje prisutnosti teških metala u povrću


Stančić, Zvjezdana; Vujević, Dinko
Određivanje prisutnosti teških metala u povrću, 2014. (izvještaj).


CROSBI ID: 693518 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje prisutnosti teških metala u povrću
(Determination of heavy metalas in vegetables)

Autori
Stančić, Zvjezdana ; Vujević, Dinko

Izvornik
Geotehnički fakultet

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, izvještaj

Godina
2014

Ključne riječi
teški metali; povrće
(heavy metals; vegetables)

Sažetak
Na Varaždinskoj tržnici, na prodajnim mjestima registriranih Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG-a) u rujnu i listopadu 2013. godine kupljene su vrste povrća za koje smo pretpostavili da se najviše konzumiraju od strane potrošača, a to su: bijeli i crveni krumpir, luk, narančasta mrkva, niski grah trešnjevac, salata kristalka i zeleno zelje. Svaka vrsta povrća kupljena je na četiri različita prodajna mjesta. Nakon sušenja i usitnjavanja uzoraka provedene su laboratorijske analize određivanja teških metala pomoću atomske apsorpcijske spektrometrije. Određivani su sljedeći teški metali: arsen (As), bakar (Cu), cink (Zn), kadmij (Cd), krom (Cr), mangan (Mn), nikal (Ni), olovo (Pb) i živa (Hg). Rezultati analiza pokazali su da su prekoračenja najvećih dopuštenih količina teških metala prema Pravilniku (NN 146/12) zabilježena u: dva od četiri uzoraka crvenog krumpira, jednom od četiri uzoraka mrkve i dva od četiri uzoraka suhog graha trešnjevca. Od ispitivanih teških metala prekoračenja su zabilježena za olovo (Pb) u pet uzoraka i za kadmij (Cd) u jednom uzorku. Od 11 prodajnih mjesta OPG-a prekoračenja najvećih dopuštenih količina prema spomenutom Pravilniku (NN 146/12) zabilježena su za četiri prodajna mjesta. Budući da je u istraživanju korišten relativno mali broj uzoraka, dobiveni rezultati mogu poslužiti kao indikativni pokazatelji prisutnosti teških metala u najčešće konzumiranim vrstama povrća.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija, Temeljne tehničke znanosti



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Geotehnički fakultet, Varaždin

Profili:

Avatar Url Dinko Vujević (autor)

Avatar Url Zvjezdana Stančić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Stančić, Zvjezdana; Vujević, Dinko
Određivanje prisutnosti teških metala u povrću, 2014. (izvještaj).
Stančić, Z. & Vujević, D. (2014) Određivanje prisutnosti teških metala u povrću. Geotehnički fakultet. Izvještaj.
@unknown{unknown, author = {Stan\v{c}i\'{c}, Zvjezdana and Vujevi\'{c}, Dinko}, year = {2014}, keywords = {te\v{s}ki metali, povr\'{c}e}, title = {Odre\djivanje prisutnosti te\v{s}kih metala u povr\'{c}u}, keyword = {te\v{s}ki metali, povr\'{c}e} }
@unknown{unknown, author = {Stan\v{c}i\'{c}, Zvjezdana and Vujevi\'{c}, Dinko}, year = {2014}, keywords = {heavy metals, vegetables}, title = {Determination of heavy metalas in vegetables}, keyword = {heavy metals, vegetables} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font