Pregled bibliografske jedinice broj: 693391
Vrednovanje crnih slavonskih svinja kroz proizvodnju za tradicionalne mesne proizvode u otvorenom, poluotvorenom i ekološkom sustavu
Vrednovanje crnih slavonskih svinja kroz proizvodnju za tradicionalne mesne proizvode u otvorenom, poluotvorenom i ekološkom sustavu // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 16 (2014), 1; 19-24 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 693391 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Vrednovanje crnih slavonskih svinja kroz
proizvodnju za tradicionalne mesne proizvode u
otvorenom, poluotvorenom i ekološkom sustavu
(Evaluation of Black Slavonian pigs through the
production of traditional meat products in
indoor, semi-open keeping system and ecosystem)
Autori
Senčić, Đuro ; Samac, Danijela ; Matić, Andrija
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 16
(2014), 1;
19-24
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
Crna slavonska svinja ; otvoreni sustav ; poluotvoreni sustav ; ekološki sustav
(Black Slavonian pigs ; indoor system ; a semi-open system ; ecosystem)
Sažetak
Crna slavonska svinja je, još uvijek, nedovoljno iskorišten resurs Slavonije. Iako je, zahvaljujući novčanim državnim poticajima za njen uzgoj, izumiranje ove pasmine zaustavljeno, dugoročno gledano, opstanak ove pasmine moguć je samo kroz proizvodnju specifičnih mesnih, tradicionalnih proizvoda, tj. kroz samofinanciranje uzgoja. Meso od crnih slavonskih svinja, kao i njegovi proizvodi poznati su po vrlo dobrim senzornim svojstvima (izgled, miris, okus, konzistencija), što im daje prednost na tržištu pred proizvodima od visokoproduktivnih mesnatih pasmina svinja i njihovih križanaca (hibrida). Posebnost mesa od crnih slavonskih svinja, u odnosu na meso svinja suvremenih genotipova, je visoki sadržaj intramuskularne masti, što ga čini vrlo pogodnim za proizvodnju suhomesnatih proizvoda (Senčić i sur., 2010.a, Senčić i sur., 2011.). Uz to, meso od crnih slavonskih svinja ne otpušta vodu (mesni sok), dok je pojava blijedog, mekog i vodnjikavog mesa (tzv. BMV- meso) vrlo česta pojava u svinja mesnatih pasmina. Crna slavonska svinja je vrlo otporna, i u zahtjevu za hranidbu i smještaj, vrlo skromna pasmina. Zbog svog živog temperamenta i sklonosti taloženju masnog tkiva u trupu, nije pogodna za držanje u intenzivnim uvjetima, na ograničenom prostoru. Senčić i sur. (2008.a) utvrdili su, uspoređujući klaoničku kvalitetu svinja iz otvorenog i zatvorenog sustava, da svinje iz zatvorenog sustava imaju deblju slaninu, za oko 2, 5 % nižu mesnatost polovica i manji udjel butova u polovici. Zbog toga, za držanje crne slavonske svinje pogodni su: otvoreni sustav, poluotvoreni sustav i organski (ekološki) sustav. Proizvodni sustavi mogu značajno utjecati na rast, te na kvalitetu trupa i mesa svinja. Taj utjecaj proizlazi iz međusobnog djelovanja (interakcije) uvjeta držanja, hranidbe i genotipa svinja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek