Pregled bibliografske jedinice broj: 693104
Identifikacija poslovnih prilika vezanih za proizvodnju i distribuciju halal hrane u Hrvatskoj
Identifikacija poslovnih prilika vezanih za proizvodnju i distribuciju halal hrane u Hrvatskoj, 2014., diplomski rad, diplomski, Veleučilište VERN', Zagreb
CROSBI ID: 693104 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Identifikacija poslovnih prilika vezanih za proizvodnju i distribuciju halal hrane u Hrvatskoj
(Identification of business opportunities related to the production and distribution of halal food in Croatia)
Autori
Markić, Dražen
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Veleučilište VERN'
Mjesto
Zagreb
Datum
11.03
Godina
2014
Stranica
65
Mentor
Gregov, Zrinka
Ključne riječi
poslovne prilike; halal; halal certifikat; halal tržište
(business opportunities; halal; halal certification; the halal market)
Sažetak
Istraživačkim radom analizirano je tržište halal hrane u Hrvatskoj te su identificirani problemi i poslovne prilike vezane uz implementaciju halal certifikata. Postavljena istraživačka pitanja su: 1) Što je halal hrana?, 2) Koji su uvjeti za dobivanje halal certifikata?, 3) Kakva je potražnja za halalom u Hrvatskoj? te 4) Postoje li poslovne prilike vezane za proizvodnju i distribuciju halal hrane u Hrvatskoj? Pri izradi teorijskog okvira korišteni su domaći i strani sekundarni izvori. Za potrebe empirijskog istraživanja provedena je anketa na uzorku studenata zagrebačkog Veleučilišta VERN' te dubinski intervjui sa šest domaćih proizvođača prehrambenih proizvoda koji imaju halal certifikat. Anketom je utvrđeno da većina ispitanika nije dovoljno upoznata s halal hranom te da prevladava nezadovoljstvo ponudom i dostupnošću halal hrane u trgovačkim lancima. Intervjuom je ustanovljeno da hrvatski proizvođači halal hrane nalaze potrošače u zemlji, ali se na daljnji razvoj odlučuju većinom zbog izvoza. Kao glavni problem navode neinformiranost šire javnosti o važnosti halal certifikata i relativno mali broj dobavljača u Hrvatskoj. Zaključeno je da postoje prilike za daljnja ulaganja i razvoj proizvodnje halal hrane, ali se nameće potreba bolje promocije proizvoda i edukacije kupaca o dobrobitima i važnosti halal standarda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija, Ekonomija