Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 693104

Identifikacija poslovnih prilika vezanih za proizvodnju i distribuciju halal hrane u Hrvatskoj


Markić, Dražen
Identifikacija poslovnih prilika vezanih za proizvodnju i distribuciju halal hrane u Hrvatskoj, 2014., diplomski rad, diplomski, Veleučilište VERN', Zagreb


CROSBI ID: 693104 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Identifikacija poslovnih prilika vezanih za proizvodnju i distribuciju halal hrane u Hrvatskoj
(Identification of business opportunities related to the production and distribution of halal food in Croatia)

Autori
Markić, Dražen

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Veleučilište VERN'

Mjesto
Zagreb

Datum
11.03

Godina
2014

Stranica
65

Mentor
Gregov, Zrinka

Ključne riječi
poslovne prilike; halal; halal certifikat; halal tržište
(business opportunities; halal; halal certification; the halal market)

Sažetak
Istraživačkim radom analizirano je tržište halal hrane u Hrvatskoj te su identificirani problemi i poslovne prilike vezane uz implementaciju halal certifikata. Postavljena istraživačka pitanja su: 1) Što je halal hrana?, 2) Koji su uvjeti za dobivanje halal certifikata?, 3) Kakva je potražnja za halalom u Hrvatskoj? te 4) Postoje li poslovne prilike vezane za proizvodnju i distribuciju halal hrane u Hrvatskoj? Pri izradi teorijskog okvira korišteni su domaći i strani sekundarni izvori. Za potrebe empirijskog istraživanja provedena je anketa na uzorku studenata zagrebačkog Veleučilišta VERN' te dubinski intervjui sa šest domaćih proizvođača prehrambenih proizvoda koji imaju halal certifikat. Anketom je utvrđeno da većina ispitanika nije dovoljno upoznata s halal hranom te da prevladava nezadovoljstvo ponudom i dostupnošću halal hrane u trgovačkim lancima. Intervjuom je ustanovljeno da hrvatski proizvođači halal hrane nalaze potrošače u zemlji, ali se na daljnji razvoj odlučuju većinom zbog izvoza. Kao glavni problem navode neinformiranost šire javnosti o važnosti halal certifikata i relativno mali broj dobavljača u Hrvatskoj. Zaključeno je da postoje prilike za daljnja ulaganja i razvoj proizvodnje halal hrane, ali se nameće potreba bolje promocije proizvoda i edukacije kupaca o dobrobitima i važnosti halal standarda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija, Ekonomija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Sveučilište VERN, Zagreb

Profili:

Avatar Url ZRINKA GREGOV (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Markić, Dražen
Identifikacija poslovnih prilika vezanih za proizvodnju i distribuciju halal hrane u Hrvatskoj, 2014., diplomski rad, diplomski, Veleučilište VERN', Zagreb
Markić, D. (2014) 'Identifikacija poslovnih prilika vezanih za proizvodnju i distribuciju halal hrane u Hrvatskoj', diplomski rad, diplomski, Veleučilište VERN', Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Marki\'{c}, Dra\v{z}en}, year = {2014}, pages = {65}, keywords = {poslovne prilike, halal, halal certifikat, halal tr\v{z}i\v{s}te}, title = {Identifikacija poslovnih prilika vezanih za proizvodnju i distribuciju halal hrane u Hrvatskoj}, keyword = {poslovne prilike, halal, halal certifikat, halal tr\v{z}i\v{s}te}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Marki\'{c}, Dra\v{z}en}, year = {2014}, pages = {65}, keywords = {business opportunities, halal, halal certification, the halal market}, title = {Identification of business opportunities related to the production and distribution of halal food in Croatia}, keyword = {business opportunities, halal, halal certification, the halal market}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font