Pregled bibliografske jedinice broj: 692866
Zaštita zemljopisnog podrijetla meda
Zaštita zemljopisnog podrijetla meda, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 692866 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Zaštita zemljopisnog podrijetla meda
(Protection of geographical indication of honey)
Autori
Slunjski, Mislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
23.09
Godina
2013
Stranica
30
Mentor
Dragan Bubalo
Neposredni voditelj
Lidija Svečnjak
Ključne riječi
med; zaštita izvornosti; zaštita zemljopisnog podrijetla
(honey; protected designation of origin; protected geographic indication)
Sažetak
U većini su se europskih zemalja provela ili se provode istraživanja kojima je cilj zaštiti zemljopisno podrijetlo pojedinih prehrambenih proizvoda (CE 2081/92). Za razliku od drugih prehrambenih proizvoda (sir, suhomesnati proizvodi, maslinovo ulje), proizvodnja je meda specifična. Naime, u njegovoj je proizvodnji ljudski upliv i utjecaj sveden na minimum. Stoga je cilj ovog rada bio prikazati spomenute specifičnosti proizvodnje meda, obraditi oblike zaštite meda (zaštita izvornosti, zaštita zemljopisnog podrijetla), zatim iskustva zemalja u kojima su one provedene, proceduru koja prethodi zaštiti meda, te navesti i argumentirati potencijal zaštite određenih vrsta meda na nacionalnoj razini. Naime, bioraznolikost medonosnih biljnih vrsta iz različitih klimatsko-zemljopisnih regija Hrvatske (panonska, gorska i jadranska) pruža veliki potencijal za proizvodnju uobičajenih (bagremov, kestenov i lipov med) i raritetnih vrsta meda, od kojih se po izuzetnim senzorskim odlikama ističu med od kadulje, vriska, ružmarina i metvice.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb