Pregled bibliografske jedinice broj: 692678
Stanje i smjernice razvoja svinjogojstva s posebnim osvrtom na istočnu Hrvatsku
Stanje i smjernice razvoja svinjogojstva s posebnim osvrtom na istočnu Hrvatsku // Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva, 67 (2013), 4; 151-159 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 692678 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Stanje i smjernice razvoja svinjogojstva s
posebnim osvrtom na istočnu Hrvatsku
(Situation and directions of pig breeding with
special review to eastern Croatia)
Autori
Kralik, Gordana ; Margeta, Vladimir ; Luković, Zoran ; Kralik, Igor
Izvornik
Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva (0351-0832) 67
(2013), 4;
151-159
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
svinje ; proizvodni sustavi ; dobrobit ; meso ; funkcionalna hrana
(pigs ; production systems ; welfare ; meat ; functional food)
Sažetak
Svinjogojstvo u istočnoj Hrvatskoj predstavlja značajnu granu poljoprivredne proizvodnje. Svinjsko meso je bitan izvor hranjivih tvari u prehrani stanovništva. Suvremena proizvodnja svinja zasniva se na kvalitetnim proizvodnim tipovima i hibridima svinja koji se odlikuju visokim proizvodnim rezultatima, prije svega u pogledu mesnatosti i intenziteta prirasta. Ovakva proizvodnja organizirana je na modernim farmama u kojima se do maksimuma iskorištava visok genetski potencijal svinja u pogledu ekonomskih i klaoničkih svojstava. U okviru pet županija istočne Hrvatske uzgaja se ukupno na svinjogojskim farmama 18.227 rasplodnih krmača koje se nalaze pod selekcijom. Najzastupljenije su hibridne krmače PIC (56, 94%) i TOPIGS (32, 89%), a autohtona crna slavonska svinja je brojnija (4, 20%) od ostalih čistih pasmina i njihovih križanaca. Osim na velikim farmama, značajan dio svinjogojske proizvodnje odvija se na manjim obiteljskim gospodarstvima koja se u uglavnom teško mogu nositi sa zahtjevima današnjeg tržišta. Skorim ulaskom u EU otvaraju se brojne mogućnosti za unapređenje svinjogojskog sektora, kako u velikim proizvodnim sustavima, tako i na obiteljskim gospodarstvima. U ovom radu opisani su glavni sustavi držanja svinja na našem području te proizvodni modeli i rješenja koja će omogućiti u budućnosti organiziranje svinjogojske proizvodnje u skladu sa zakonitostima i potrebama tržišta, ali i u duhu održive svinjogojske proizvodnje. Poseban naglasak stavljen je na proizvodnju svinja u skladu s kriterijima dobrobiti i zdravlja životinja, na provedbu dobre stočarske prakse te uzgoj koji je u funkciji zaštite prirodnih resursa i ekosustava. Također, opisana je i proizvodnja obogaćenih proizvoda s dodanom vrijednošću koji imaju odlike funkcionalne hrane, kao i visokovrijednih tradicionalnih proizvoda od svinjetine, čija proizvodnja u značajnoj mjeri može odrediti rentabilnost svinjogojske proizvodnje u budućnosti. Obogaćivanje svinjskog mesa s omega-3 polinezasićenim masnim kiselinama, kao što su eikozapentaenska i dokozaheksaenska, te mikroelementom selenom, svrstava ga u animalnu namirnicu koja odgovara suvremenim preporukama prehrane ljudi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
079-0790566-0567 - Specifičnosti rasta svinja i peradi i kakvoća proizvoda (Kralik, Gordana, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts