Pregled bibliografske jedinice broj: 692424
Usporedba kvalitete konzumnih jaja podrijetlom iz različitih sustava držanja nesilica
Usporedba kvalitete konzumnih jaja podrijetlom iz različitih sustava držanja nesilica // Zbornik radova 49. hrvatskog i 9. međunarodnog simpozija agronoma / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2014. str. 605-609 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 692424 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Usporedba kvalitete konzumnih jaja podrijetlom iz
različitih sustava držanja nesilica
(Comparison of quality consumption eggs originating
from different systems of keeping laying hens)
Autori
Maksimović, Biljana ; Zirn, Kristina ; Ljuboja, Bojana ; Alberković, Dajana ; Visković, Martin ; Kralik, Zlata ; Kralik, Gordana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova 49. hrvatskog i 9. međunarodnog simpozija agronoma
/ Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2014, 605-609
ISBN
978-953-7871-22-2
Skup
49. hrvatski i 9. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 16.02.2014. - 21.02.2014
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
konzumna jaja ; kvaliteta jaja ; podni i kavezni sustav držanja
(consumption eggs ; eggs quality ; floor and cage system of keeping)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je usporediti kvalitetu konzumnih jaja razreda M, deklariranih kao jaja iz podnog (P) sustav držanja nesilica, te jaja proizvedena kaveznim (K) sustavom držanja nesilica, a koja se nalaze u trgovačkim centrima na području grada Osijeka. Od pokazatelja kvalitete jaja, u radu su uspoređene vrijednosti mase jaja i njegovih osnovnih dijelova, te su uspoređeni pokazatelji vanjske i unutarnje kvalitete jaja. Masa analiziranih jaja skupine P iznosila je 58, 10g, a skupine K 59, 56g, i bila je u intervalu propisanom prema Pravilniku o kvaliteti konzumnih jaja za deklarirani razred M na ambalaži. U vrijednostima mase i udjela osnovnih dijelova jaja između ispitivanih skupina nije utvrđena statistički značajna razlika. Analizirajući vrijednosti pokazatelja vanjske i unutarnje kvalitete jaja iz različitih sustava uzgoja nesilica, uočene su značajne razlike u vrijednostima čvrstoće i debljine ljuske (P=4, 23 kg/cm2 odnosno K=2, 86 kg/cm2 i P=0, 444 mm odnosno K=0, 418 mm), boji žumanjka i pH bjelanjka (P=13 odnosno K=12, 65 i P=9, 04 odnosno K=8, 86). Razlike u rezultatima indeksa oblika, visine bjelanjka, Haugh jedinica i pH žumanjka nisu bile statistički značajne. Iz rezultata usporedbe kvalitete konzumnih jaja iz različitog sustava držanja nesilica važno je naglasiti, da konzumna jaja na tržištu grada Osijeka neovisno o načinu držanja nesilica zadovoljavaju kvalitetom i odgovaraju propisima Pravilnika o kakvoći jaja u Republici Hrvatskoj.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
079-0790566-0567 - Specifičnosti rasta svinja i peradi i kakvoća proizvoda (Kralik, Gordana, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek