Pregled bibliografske jedinice broj: 692334
Projekt "Vinka" - predstavljanje uspješne suradnje gospodarstva i industrije
Projekt "Vinka" - predstavljanje uspješne suradnje gospodarstva i industrije // Znanstveni skup Proizvodnja hrane i šumarstvo - temelj razvoja istočne Hrvatske. Sažeci / Matić, Slavko ; Tomić, Franjo ; Anić, Igor (ur.).
Osijek: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), 2013. str. 52-53 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 692334 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Projekt "Vinka" - predstavljanje uspješne suradnje gospodarstva i industrije
(Project "Vinka" - succesful cooperation of academia and industry)
Autori
Franić, Domagoj ; Pozderović, Andrija ; Šubarić, Drago ; Džaja, Vladimir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Znanstveni skup Proizvodnja hrane i šumarstvo - temelj razvoja istočne Hrvatske. Sažeci
/ Matić, Slavko ; Tomić, Franjo ; Anić, Igor - Osijek : Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), 2013, 52-53
ISBN
978-953-154-195-4
Skup
Znanstveni skup Proizvodnja hrane i šumarstvo - temelj razvoja istočne Hrvatske
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 14.06.2013. - 15.06.2013
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
voće; povrće; prerada; smrznuto povrće; prerađevine na bazi voća i povrća
(fruit; vegetables; processing; frozen vegetables; fruit- and vegetable products)
Sažetak
Iako ima sve preduvjete za proizvodnju voća i povrća, prije svega kvalitetno zemljište i klimu, znanstvene i obrazovne institucije i obrazovane kadrove, Republika Hrvatska još uvijek uvozi veliku količinu svježeg i smrznutog voća i povrća. Vezano za to i prerada voća i povrća, odnosno proizvodnja različitih prerađevina, povezana je s nedostatkom sirovina, kako po količini, tako i po kvaliteti, ali i nedostatkom kapaciteta za preradu. Nagovještaj promjene navedenih trendova nazire se, između ostalog, u planovima PIK-a Vinkovciu vezi s povećanjem uzgoja voća i povrća, odnosno prerade navedenih sirovina. PIK Vinkovci d.d najveći je proizvođač svježeg i smrznutog povrća u RH i jedan je od rijetkih proizvođača smrznutog voća, koncentriranih voćnih sokova te kaša od voća i povrća. Većinu sirovina za navedene proizvodnje PIK Vinkovci osigurava na svojim poljima, dok se manji dio sirovina dobiva iz kooperacije. Prerada sirovina trenutačno se obavlja uslužno u pogonima tvrtke Vinka d.d. u Vinkovicma, a PIK je jako zainteresiran za investiranje u navedene pogone radi povećanja kapaciteta prerade, ali i poboljšanja kvalitete proizvoda, proširenja asortimana proizvodnje, implementacije sustava sigurnosti hrane i zaštite okoliša. Za postizanje navedenih ciljeva PIK Vinkovci odabrao je za partnera Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, jednu od vodećih znanstvenih i stručnih institucija čiji se stručnjaci, između ostalog, bave projektiranjem pogona prehrambene industrije, razvojem proizvoda te unapređenjem procesa proizvodnje hrane.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
113-1130473-0571 - Razvoj novih modificiranih škrobova i primjena u prehrambenoj industriji (Šubarić, Drago, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek