Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 692162

Zdravstveni aspekti funkcionalne hrane u prehrani


Ćurin, Katja; Stipišić, Angela, Gjeldum, Ivana
Zdravstveni aspekti funkcionalne hrane u prehrani // Prehrambene i zdravstvene tvrdnje / Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Hrvatsko farmaceutsko društvo (ur.).
Zagreb, 2010. str. 159-160 (poster, domaća recenzija, sažetak, stručni)


CROSBI ID: 692162 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Zdravstveni aspekti funkcionalne hrane u prehrani
(Health aspects of functional foods in the diet)

Autori
Ćurin, Katja ; Stipišić, Angela, Gjeldum, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Prehrambene i zdravstvene tvrdnje / Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Hrvatsko farmaceutsko društvo - Zagreb, 2010, 159-160

Skup
34. stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem Zdravstvena ekologija u praksi

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 21.04.2010. - 23.04.2010

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
funkcionalna hrana; stres; imunološki sustav; unapređenje zdravlja
(functional food; stress; immune system; health promotion)

Sažetak
Uspostavljanjem koncepta funkcionalne hrane uvjetovano je kontinuiranim porastom incidencije i prevalencije kroničnih nezaraznih bolesti i zabrinjavajućim porastom rezistencije na antibiotike. Prema stavu vodećih eksperata na području nutricionizma hrana je funkcionalna ako sadrži sastojke koji pozitivno djeluju na jednu ili više ciljanih funkcija u organizmu. primarno mjesto djelovanja probiotika, prebiotika i sinbiotika, kao funkcionalnih dodataka prehrani je gastrointestinalni sustav. Taj sustav je najveći imuno organ kod ljudi s aktivnom površinom od preko 300 m2, a sadrži vrlo složenu mikrobnu populaciju (crijevnu mikrofloru), ukupne težine od 1, 2 kg. pod utjecajem prehrane, stresa, liječenja, starenja i ostalih čimbenika iz okoliša ravnoteža mikrobnog sustava može biti poremećena.prihvaćanjem koncepta funkcionalne hrane pomaže se stvaranje specifične crijevne mikroflore čiji metaboliti imaju koristan učinak na zdravlje suvremenog čovjeka opterećenog fizikalnim, kemijskim i emotivnim stresovima iz radnog i životnog okoliša.

Izvorni jezik
Engleski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Angela Stipišić (autor)

Avatar Url Katja Ćurin (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ćurin, Katja; Stipišić, Angela, Gjeldum, Ivana
Zdravstveni aspekti funkcionalne hrane u prehrani // Prehrambene i zdravstvene tvrdnje / Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Hrvatsko farmaceutsko društvo (ur.).
Zagreb, 2010. str. 159-160 (poster, domaća recenzija, sažetak, stručni)
Ćurin, K. & Stipišić, Angela, Gjeldum, Ivana (2010) Zdravstveni aspekti funkcionalne hrane u prehrani. U: Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Hrvatsko farmaceutsko društvo (ur.)Prehrambene i zdravstvene tvrdnje.
@article{article, author = {\'{C}urin, Katja}, year = {2010}, pages = {159-160}, keywords = {funkcionalna hrana, stres, imunolo\v{s}ki sustav, unapre\djenje zdravlja}, title = {Zdravstveni aspekti funkcionalne hrane u prehrani}, keyword = {funkcionalna hrana, stres, imunolo\v{s}ki sustav, unapre\djenje zdravlja}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {\'{C}urin, Katja}, year = {2010}, pages = {159-160}, keywords = {functional food, stress, immune system, health promotion}, title = {Health aspects of functional foods in the diet}, keyword = {functional food, stress, immune system, health promotion}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font