Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 692046

Sadržaj joda u kuhinjskoj soli


Stipišić, Angela; Knezović, Zlatka; Marušić, Jadranka
Sadržaj joda u kuhinjskoj soli // 1. Hrvatski kongres zdravstvene ekologije s međunarodnim sudjelovanjem / Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Hrvatsko farmaceutsko društvo (ur.).
Zagreb, 2011. str. 105-106 (poster, domaća recenzija, sažetak, stručni)


CROSBI ID: 692046 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Sadržaj joda u kuhinjskoj soli
(Content of iodine in salt)

Autori
Stipišić, Angela ; Knezović, Zlatka ; Marušić, Jadranka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
1. Hrvatski kongres zdravstvene ekologije s međunarodnim sudjelovanjem / Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Hrvatsko farmaceutsko društvo - Zagreb, 2011, 105-106

ISBN
978-953-7031-39-8

Skup
Kvalitetom do zdravlja

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 13.04.2011. - 15.04.2011

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
jod; kuhinjska sol; jodna profilaksa; gušavost; titrimetrijska metoda
(iodine; salt; iodine prophylaxis; goitre; titrimetric method)

Sažetak
Kuhinjska sol izabrana je kao najdjelotvorniji način unošenja joda. Sol se konzumira u relativno konstantnim količinama (oko 10 g/dan), neovisno o ekonomskom statusu, a pokazala se kao izvanredan nosač joda. prema zahtjevima Pravilnika o temeljnim zahtjevima za solza prehranu ljudi (NN15/97) pri jodiranju kuhinjske soli mogu se koristiti KI, NaI, NaIO3 ili KIO3, tako da u 1 kg soli bude 20-30 mg KI, što odgovara 15-23 mg I/kg soli. Hrvatska se zahvaljujući jodnoj profilaksi ubraja u zemlje s blagim do umjerenim javnozdravstvenim problemom gušavosti. Redovita kontrola sadržaja joda u kuhinjskoj soli potrebna je kao dio monitoringa uspješno provedene jodne profilakse. U radu su prikazani rezultati određivanja KI u vremenskom razdoblju od 2004.-2010. u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Žuapanije splitsko-dalmatinske, obavljene su analize određivanja joda titrimetrijskom metodom uz škrob. Od ukupnog broja analiziranih uzoraka (N=128) neispravno jodiranih bilo je 27. s obzirom da je jod izrazito hlapljiv element osim pravilnog jodiranja kuhinjske soli, jako je važan način pakiranja i skladištenja soli. Tijekom 2011. u laboratoriju je ispitano određivanje sadržaja KI u originalno zapakiranim uzorcima soli iz trgovine (N=8), te u uzorcima soli iz domaćinstva čuvanim u otvorenim (N=10) i zatvorenim (N=10) posudama. Originalno zapakirani i uzorci soli iz domaćinstva koji su bili ispravno čuvani u tamnim i zatvorenim podudama imali su odgovarajući sadržaj KI (20- 30 mg/kg), dok su nepravilno čuvani imali niske vrijednosti masenog udjela KI (< 20 mg/kg). Rezultati rada su potvrdili važnost kontrole uzoraka soli u proizvodnji, uvozu i trgovini.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA



Citiraj ovu publikaciju:

Stipišić, Angela; Knezović, Zlatka; Marušić, Jadranka
Sadržaj joda u kuhinjskoj soli // 1. Hrvatski kongres zdravstvene ekologije s međunarodnim sudjelovanjem / Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Hrvatsko farmaceutsko društvo (ur.).
Zagreb, 2011. str. 105-106 (poster, domaća recenzija, sažetak, stručni)
Stipišić, A., Knezović, Z. & Marušić, J. (2011) Sadržaj joda u kuhinjskoj soli. U: Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Hrvatsko farmaceutsko društvo (ur.)1. Hrvatski kongres zdravstvene ekologije s međunarodnim sudjelovanjem.
@article{article, author = {Stipi\v{s}i\'{c}, Angela and Knezovi\'{c}, Zlatka and Maru\v{s}i\'{c}, Jadranka}, year = {2011}, pages = {105-106}, keywords = {jod, kuhinjska sol, jodna profilaksa, gu\v{s}avost, titrimetrijska metoda}, isbn = {978-953-7031-39-8}, title = {Sadr\v{z}aj joda u kuhinjskoj soli}, keyword = {jod, kuhinjska sol, jodna profilaksa, gu\v{s}avost, titrimetrijska metoda}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Stipi\v{s}i\'{c}, Angela and Knezovi\'{c}, Zlatka and Maru\v{s}i\'{c}, Jadranka}, year = {2011}, pages = {105-106}, keywords = {iodine, salt, iodine prophylaxis, goitre, titrimetric method}, isbn = {978-953-7031-39-8}, title = {Content of iodine in salt}, keyword = {iodine, salt, iodine prophylaxis, goitre, titrimetric method}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font