Pregled bibliografske jedinice broj: 691777
Primjena zahtjeva halal norme HRN BAS 1049:2010 u klaonici krupne stoke
Primjena zahtjeva halal norme HRN BAS 1049:2010 u klaonici krupne stoke, 2013., diplomski rad, diplomski, Zdravstveno veleučilište, Zagreb
CROSBI ID: 691777 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena zahtjeva halal norme HRN BAS 1049:2010 u klaonici krupne stoke
(Application of halal HRN BAS 1049:2010 in the large livestock slaughterhouse)
Autori
Dugonjić, Aldin
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Zdravstveno veleučilište
Mjesto
Zagreb
Datum
19.12
Godina
2013
Stranica
45
Mentor
Uršulin-Trstenjak, Natalija
Ključne riječi
HRN BAS 1049:2010; halal; klaonica krupne stoke
(BAS BS 1049:2010; Halal; large livestock slaughterhouse)
Sažetak
Cilj diplomskog rada je obraditi i prikazati specifičnosti primjene zahtjeva i mjera Halal norme HRN BAS 1049:2010 u klaonici krupne stoke. Klaonica krupne stoke je prošavši certificiranje Centra za certificiranje halal kvalitete dobila halal certifikat za halal klanje i prodaju halal telećeg, junećeg i goveđeg mesa. Primjena zahtjeva halal norme HRN BAS 1049:2010 u klaonici krupne stoke uvjetovana je certificiranjem od strane Centra za certificiranje halal kvalitete pri Islamskoj zajednici u Hrvatskoj. Uspješna implementacija zahtjeva halal norme potvrđena je certifikacijskim auditom i izdavanjem halal certifikata od strane Centra za certificiranje halal kvalitete. Obredno klanje takovog tipa nije niti u suprotnosti sa važećom legislativom, budući se primjenjuje i u skladu s važećim propisima o Zakonu o zaštiti životinja (NN br. 135/06) i Pravilnikom o zaštiti životinja pri klanju i usmrćivanju (NN br. 39/08). Dobru proizvođačku praksu halal klanja moguće je primijeniti na vrlo sličnim principima HACCP sustava, i kao takova se može razvijati i revidirati do zadovoljavajućih razina, kako za potrebe proizvođača odnosno tržišta, tako i za zakonodavca države u kojoj se objekt nalazi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Zdravstveno veleučilište, Zagreb
Profili:
Natalija Uršulin-Trstenjak
(mentor)