Pregled bibliografske jedinice broj: 691673
Iskustva u certifikaciji sustava upravljanja kvalitetom i sigurnošću hrane
Iskustva u certifikaciji sustava upravljanja kvalitetom i sigurnošću hrane // Akreditacija i certifikacija / Dražen Lušić (ur.).
Opatija: Hrvatska udruga sanitarnih inženjera, 2008. (predavanje, domaća recenzija, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 691673 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Iskustva u certifikaciji sustava upravljanja kvalitetom i sigurnošću hrane
(Experience in the certification of quality management systems and food safety)
Autori
Šušnić, Saša ; Uršulin-Trstenjak, Natalija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
Akreditacija i certifikacija
/ Dražen Lušić - Opatija : Hrvatska udruga sanitarnih inženjera, 2008
Skup
Akreditacija i certifikacija
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 30.05.2008
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
certifikacija; sustav upravljanja kvalitetom; sigurnost hrane
(certification; quality management system; food safety)
Sažetak
Certifikacija sustava upravljanja kvalitetom i sigurnšću hrane je način provjere usklađenosti procesa s zahtjevima normi. Certifikaciju, na osnovi dobivenih akreditacija, auditiranjem provode auditori certifikacijskih tvrtkii koje izdaju certifikat. S obzirom na sve učinkovitiju pojavnost implementacije sustava upravljanja kvalitetom i sigurnošću hrane, a samim time i certifikacije sustava, postoji potreba za pojašnjenjem pojmova vezanih uz akreditaciju i certifikaciju, način provedbe postupka i prednosti koje certifikacija donosi. Cilj je ovog rada prikazati iskustva auditora sustava upravljanja kvalitetom prema normi ISO 9001:2000 i sigurnošću hrane prema normi ISO 22000:2005, te HACCP sustava prema dokumentu CAC/RCP na način da se istaknu najčešći upiti klijenata, postupanja klijenata i auditora prilikom provedbe audita te naglasi značaj i prednosti certifikacije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Zdravstveno veleučilište, Zagreb
Profili:
Natalija Uršulin-Trstenjak
(autor)