Pregled bibliografske jedinice broj: 691442
Stabilnost biološki aktivnih spojeva dehidratiranih proizvoda višnje Maraske tijekom skladištenja
Stabilnost biološki aktivnih spojeva dehidratiranih proizvoda višnje Maraske tijekom skladištenja, 2014., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 691442 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Stabilnost biološki aktivnih spojeva dehidratiranih proizvoda višnje Maraske tijekom skladištenja
(The stability of biologically active compounds in Marasca sour cherry dehydrated products during storage)
Autori
Zorić, Zoran
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.03
Godina
2014
Stranica
155
Mentor
Dragović-Uzelac, Verica
Ključne riječi
antocijani; flavonol glikozidi; fenolne kiseline; liofilizacija; sušenje raspršivanjem; višnja Maraska; skladištenje; ambalaža
(anthocyanins; flavonol glycosides; phenolic acids; freeze-drying; spray drying; sour cherry Marasca; storage; packaging material)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je ispitati utjecaj različitih metoda sušenja (liofilizacija, sušenje raspršivanjem) i vrste ambalaže za pakiranje (PET/PPmet/PE i PET/Al/PE) tijekom 52 tjedna skladištenja pri 4, 37 °C i sobnoj temperaturi na stabilnost polifenola (antocijani, flavonol glikozidi, fenolne kiseline), antioksidacijski kapacitet, boju i senzorska svojstva liofiliziranih plodova i instant praha soka višnje Maraske. Postupci liofilizacije i sušenja raspršivanjem su utjecali na degradaciju svih polifenola od 0, 68 do 8, 3 %, odnosno od 13 do 33 % u odnosu na početne količine u svježoj višnji i soku. Izračunavanjem kinetičkih parametara, konstante brzine kemijske reakcije (k), vremena poluraspada (t1/2), konstanta maksimalne brzine kemijske reakcije (k0) te energije aktivacije (Ea) ustanovljeno je da stabilnost spojeva u obje vrste ambalaže i pri sve tri temperature skladištenja se smanjuje kako slijedi: fenolne kiseline, flavonol glikozidi te antocijani. Stabilnost sve tri grupe polifenolnih spojeva je veća u prahovima soka višnje Maraske nego u liofiliziranim plodovima. U svim skladištenim proizvodima određen je antioksidacijski kapacitet primjenom DPPH metode, promjena boje primjenom CIE L*a*b* kolorimetrijske metode, te statistička analiza senzorskih obilježja analizom glavnih komponenata. Rezultati su pokazali da su najveći antioksidacijski kapacitet, stabilnost boje te poželjna senzorska obilježja skladištenih proizvoda pri 4 °C u obje vrste ambalaže.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
Najveći dio ovog doktorskog rada izrađen je u okviru projekta Marasca sour cherry (Prunus cerasus var. Marasca) as ingredients for functional foods- (GRANT-IPA 2007/HR/16IPO/001-040302 ; 2010-2012)
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0000000-3488 - Biološki aktivni spojevi u nekim vrstama samoniklog i kultiviranog bilja (Dragović-Uzelac, Verica, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb