Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 691442

Stabilnost biološki aktivnih spojeva dehidratiranih proizvoda višnje Maraske tijekom skladištenja


Zorić, Zoran
Stabilnost biološki aktivnih spojeva dehidratiranih proizvoda višnje Maraske tijekom skladištenja, 2014., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 691442 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Stabilnost biološki aktivnih spojeva dehidratiranih proizvoda višnje Maraske tijekom skladištenja
(The stability of biologically active compounds in Marasca sour cherry dehydrated products during storage)

Autori
Zorić, Zoran

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
14.03

Godina
2014

Stranica
155

Mentor
Dragović-Uzelac, Verica

Ključne riječi
antocijani; flavonol glikozidi; fenolne kiseline; liofilizacija; sušenje raspršivanjem; višnja Maraska; skladištenje; ambalaža
(anthocyanins; flavonol glycosides; phenolic acids; freeze-drying; spray drying; sour cherry Marasca; storage; packaging material)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je ispitati utjecaj različitih metoda sušenja (liofilizacija, sušenje raspršivanjem) i vrste ambalaže za pakiranje (PET/PPmet/PE i PET/Al/PE) tijekom 52 tjedna skladištenja pri 4, 37 °C i sobnoj temperaturi na stabilnost polifenola (antocijani, flavonol glikozidi, fenolne kiseline), antioksidacijski kapacitet, boju i senzorska svojstva liofiliziranih plodova i instant praha soka višnje Maraske. Postupci liofilizacije i sušenja raspršivanjem su utjecali na degradaciju svih polifenola od 0, 68 do 8, 3 %, odnosno od 13 do 33 % u odnosu na početne količine u svježoj višnji i soku. Izračunavanjem kinetičkih parametara, konstante brzine kemijske reakcije (k), vremena poluraspada (t1/2), konstanta maksimalne brzine kemijske reakcije (k0) te energije aktivacije (Ea) ustanovljeno je da stabilnost spojeva u obje vrste ambalaže i pri sve tri temperature skladištenja se smanjuje kako slijedi: fenolne kiseline, flavonol glikozidi te antocijani. Stabilnost sve tri grupe polifenolnih spojeva je veća u prahovima soka višnje Maraske nego u liofiliziranim plodovima. U svim skladištenim proizvodima određen je antioksidacijski kapacitet primjenom DPPH metode, promjena boje primjenom CIE L*a*b* kolorimetrijske metode, te statistička analiza senzorskih obilježja analizom glavnih komponenata. Rezultati su pokazali da su najveći antioksidacijski kapacitet, stabilnost boje te poželjna senzorska obilježja skladištenih proizvoda pri 4 °C u obje vrste ambalaže.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija

Napomena
Najveći dio ovog doktorskog rada izrađen je u okviru projekta Marasca sour cherry (Prunus cerasus var. Marasca) as ingredients for functional foods- (GRANT-IPA 2007/HR/16IPO/001-040302 ; 2010-2012)



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0000000-3488 - Biološki aktivni spojevi u nekim vrstama samoniklog i kultiviranog bilja (Dragović-Uzelac, Verica, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Zoran Zorić (autor)

Avatar Url Verica Dragović-Uzelac (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Zorić, Zoran
Stabilnost biološki aktivnih spojeva dehidratiranih proizvoda višnje Maraske tijekom skladištenja, 2014., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Zorić, Z. (2014) 'Stabilnost biološki aktivnih spojeva dehidratiranih proizvoda višnje Maraske tijekom skladištenja', doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Zori\'{c}, Zoran}, year = {2014}, pages = {155}, keywords = {antocijani, flavonol glikozidi, fenolne kiseline, liofilizacija, su\v{s}enje raspr\v{s}ivanjem, vi\v{s}nja Maraska, skladi\v{s}tenje, ambala\v{z}a}, title = {Stabilnost biolo\v{s}ki aktivnih spojeva dehidratiranih proizvoda vi\v{s}nje Maraske tijekom skladi\v{s}tenja}, keyword = {antocijani, flavonol glikozidi, fenolne kiseline, liofilizacija, su\v{s}enje raspr\v{s}ivanjem, vi\v{s}nja Maraska, skladi\v{s}tenje, ambala\v{z}a}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Zori\'{c}, Zoran}, year = {2014}, pages = {155}, keywords = {anthocyanins, flavonol glycosides, phenolic acids, freeze-drying, spray drying, sour cherry Marasca, storage, packaging material}, title = {The stability of biologically active compounds in Marasca sour cherry dehydrated products during storage}, keyword = {anthocyanins, flavonol glycosides, phenolic acids, freeze-drying, spray drying, sour cherry Marasca, storage, packaging material}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font