Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 691156

Usporedba tehnoloških svojstava prsnog mišićnog tkiva između brojlerskih pačića i pilića


Kralik, Zlata; Kralik, Gordana; Mahmutović, Hava; Hanžek, Danica
Usporedba tehnoloških svojstava prsnog mišićnog tkiva između brojlerskih pačića i pilića // Zbornik radova 49. hrvatskog i 9. međunarodnog simpozija agronoma / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.).
Osijek, 2014. str. 600-604 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 691156 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Usporedba tehnoloških svojstava prsnog mišićnog tkiva između brojlerskih pačića i pilića
(Comparison of technological properties of the breast muscle tissue between broiler chickens and ducklings)

Autori
Kralik, Zlata ; Kralik, Gordana ; Mahmutović, Hava ; Hanžek, Danica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova 49. hrvatskog i 9. međunarodnog simpozija agronoma / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko - Osijek, 2014, 600-604

ISBN
978-953-7871-22-2

Skup
49. hrvatskog i 9. međunarodnog simpozija agronoma

Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 16.02.2014. - 21.02.2014

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
brojleri ; pačići ; pilići ; meso prsa ; tehnološka svojstva
(broiler chickens ; ducklings ; breast meat ; technological properties)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je usporediti tehnološke pokazatelje kvalitete prsnog mišićnog tkiva brojlerskih pačića i pilića tovljenih na intenzivan način uz korištenje standardnih krmnih smjesa. Od tehnoloških svojstava u radu su prikazani pH1 i pH2, boja prsnog mišića, otpuštanje mesnog soka (%), gubitak vode kuhanjem (%) i tekstura (N). U istraživanju je korišteno 10 pilića genotipa Cobb 500, odnosno 10 pačića genotipa Cherry Velley. Statistički značajno veća vrijednost pH2 izmjerena je kod prsnog mesa pilića u odnosu na meso pataka (5, 85 odnosno 5, 74). Intenzitet crvenila mišićnog tkiva prsa prikazan kao vrijednost a*, bio je statistički značajno veći kod prsa pataka (16, 77) u odnosu na pileća prsa(1, 44), dok su L* i b* vrijednosti bile veće kod pilećeg mesa u usporedbi s mesom pataka (L = 55, 27 i 43, 06 odnosno b* = 7, 25 i 5, 88). Značajno veći kalo kuhanja utvrđen je kod mesa pataka (27, 44%) dok je kod pilića iznosio 21, 63%. Sukladno vrijednostima kala kuhanja kretale su se i vrijednosti za teksturu mesa, odnosno kod pačjeg mesa gdje je kalo kuhanja bio veći, bila je potrebna i veća sila kod presijecanja mišićnog tkiva (pileće meso = 30, 22 N i pačje meso = 57, 27 N). Statistički značajna razlika između pilećeg i pačjeg mesa nije utvrđena za vrijednosti pH1 i gubitak mesnog soka (%).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
079-0790566-0567 - Specifičnosti rasta svinja i peradi i kakvoća proizvoda (Kralik, Gordana, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Gordana Kralik (autor)

Avatar Url Zlata Kralik (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kralik, Zlata; Kralik, Gordana; Mahmutović, Hava; Hanžek, Danica
Usporedba tehnoloških svojstava prsnog mišićnog tkiva između brojlerskih pačića i pilića // Zbornik radova 49. hrvatskog i 9. međunarodnog simpozija agronoma / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.).
Osijek, 2014. str. 600-604 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Kralik, Z., Kralik, G., Mahmutović, H. & Hanžek, D. (2014) Usporedba tehnoloških svojstava prsnog mišićnog tkiva između brojlerskih pačića i pilića. U: Marić, S. & Lončarić, Z. (ur.)Zbornik radova 49. hrvatskog i 9. međunarodnog simpozija agronoma.
@article{article, author = {Kralik, Zlata and Kralik, Gordana and Mahmutovi\'{c}, Hava and Han\v{z}ek, Danica}, year = {2014}, pages = {600-604}, keywords = {brojleri, pa\v{c}i\'{c}i, pili\'{c}i, meso prsa, tehnolo\v{s}ka svojstva}, isbn = {978-953-7871-22-2}, title = {Usporedba tehnolo\v{s}kih svojstava prsnog mi\v{s}i\'{c}nog tkiva izme\dju brojlerskih pa\v{c}i\'{c}a i pili\'{c}a}, keyword = {brojleri, pa\v{c}i\'{c}i, pili\'{c}i, meso prsa, tehnolo\v{s}ka svojstva}, publisherplace = {Dubrovnik, Hrvatska} }
@article{article, author = {Kralik, Zlata and Kralik, Gordana and Mahmutovi\'{c}, Hava and Han\v{z}ek, Danica}, year = {2014}, pages = {600-604}, keywords = {broiler chickens, ducklings, breast meat, technological properties}, isbn = {978-953-7871-22-2}, title = {Comparison of technological properties of the breast muscle tissue between broiler chickens and ducklings}, keyword = {broiler chickens, ducklings, breast meat, technological properties}, publisherplace = {Dubrovnik, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font