Pregled bibliografske jedinice broj: 690688
Istraživanje toplinskih svojstava bionanokompleksa kazeina i metalnih oksida
Istraživanje toplinskih svojstava bionanokompleksa kazeina i metalnih oksida // X. Susret mladih kemijskih inženjera, Knjiga sažetaka / Findrik Blažević, Zvjezdana ; Sudar, Martina ; Šalić, Anita ; Vrsalović Presečki, Ana ; Vrsaljko, Domagoj (ur.).
Zagreb: Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, 2014. str. 203-203 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 690688 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Istraživanje toplinskih svojstava bionanokompleksa kazeina i metalnih oksida
(Research of the thermal properties of caseine and metal oxides bionanocomplex)
Autori
Borić, Petra ; Borošak, Petra ; Katančić, Zvonimir ; Hrnjak-Murgić, Zlata
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
X. Susret mladih kemijskih inženjera, Knjiga sažetaka
/ Findrik Blažević, Zvjezdana ; Sudar, Martina ; Šalić, Anita ; Vrsalović Presečki, Ana ; Vrsaljko, Domagoj - Zagreb : Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, 2014, 203-203
ISBN
978-953-6470-65-5
Skup
X. Susret mladih kemijskih inženjera
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 20.02.2014. - 21.02.2014
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
bionanokompleks; kazein; metalni oksidi
(bionanocomplex; caseine; metal oxides)
Sažetak
Kazein je protein i prirodni polimer koji čini 80% ukupnih proteina u mlijeku. Molekule polimera kazeina sastoje se od micela, čiji je promjer 50 - 500 nm, a koje su hidratizirane i visoko porozne strukture. Kazeinske micele sastavljene su od 4 individualne frakcije submicela koje se obilježavaju kao αs1-, αs2-, β- te κ-kazein, a međusobno se razlikuju prvenstveno po strukturi, tipu i stupnju modifikacije. Molekule kazeina aglomeriranjem stvaraju micele zahvaljujući hidrofobnim interakcija pri čemu aglomerira oko 15-20 submicela. Stabilnost micela kazeina potječe od molekula -kazeina koji na svojoj površini nema fosfoserinske klastere koji omogućuju povezivanje submicela. Kazein se dosta koristi u prehrambenoj industriji pa tako 70-80% godišnje proizvedenog kazeina u svijetu se koristi kao sastojak u hrani. Zatim, koristi se za ispredanje vlakana, kao vezivo u premazima, ali i kao adheziv za porozne materijale poput drva ili papira. Da bi mu se unaprijedila pojedina funkcionalna svojstva neophodno ga je modificirati dodatkom anorganskih tvari. Tako na primjer, da bi mu se povećala otpornost na vodu, dodaje mu se vapno, natrijev fosfat, natrijev fluorid i razna punila (cink oksid...). Dodatkom nanočestica u kazein stvara se bionanokompleks koji omogućuje znatno lakšu manipulaciju samih nanočestica za njihovu funkcionalnu primjenu. Stoga su u radu istraživane interakcije kazeina i nano čestica metalnih oksida (Al2O3 i ZnO). Nastali bionanokompleks karakterizirao se određivanjem toplinskih svojstava s DSC i TGA, a interakcije kazeina i metalnih nanočestica ustvrdile su se FTIR spektrofotometrijski. Najveću toplinsku stabilnost pokazuju bionanokompleksi s cinkovim oksidom, a nastajanje nanokompleksa je potvrđeno FTIR spektroskopijom što je vidljivo iz pojave vibracijskih vrpci karakterističnih za Al2O3 i ZnO.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb