Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 689995

Važniji tehnološki činitelji i ekonomski rezultat u proizvodnji začinske paprike (Capsicum annuum L.)


Jurišić, Mladen; Kanisek, Jozo; Turkalj, Davorin; Galić Subašić, Daria; Galošević, Marija
Važniji tehnološki činitelji i ekonomski rezultat u proizvodnji začinske paprike (Capsicum annuum L.) // 49. hrvatski i 9. međunarodni simpozij agronoma, Dubrovnik, Hrvatska
Dubrovnik, Hrvatska, 2014. str. 315-319 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), ostalo)


CROSBI ID: 689995 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Važniji tehnološki činitelji i ekonomski rezultat u proizvodnji začinske paprike (Capsicum annuum L.)
(Major tehnological factors and economic results in production of spice pepper (Capsicum annuum L.))

Autori
Jurišić, Mladen ; Kanisek, Jozo ; Turkalj, Davorin ; Galić Subašić, Daria ; Galošević, Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), ostalo

Izvornik
49. hrvatski i 9. međunarodni simpozij agronoma, Dubrovnik, Hrvatska / - , 2014, 315-319

Skup
49. hrvatski i 9. međunarodni simpozij agronoma, Dubrovnik, Hrvatska

Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 16.02.2014. - 21.02.2014

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
začinska paprika ; tehnologija proizvodnje ; ekonomski rezultat
(spice pepper ; production technology ; economic traits ; profit)

Sažetak
Istraživanja o važnijim tehnološkim činiteljima i ekonomskim pokazateljima proizvodnje obavljena su na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu u Podravskim Podgajcima tijekom 2012. godine. Na površini od jednog hektara praćeni su i evidentirani agrotehnički zahvati, tehnologija i organizacija proizvodnje začinske paprike. Na temelju prikupljenih podataka, izračunatih normi i izrađene tehnološke karte utvrđen je utrošak od 63, 48 sati rada strojeva i 686, 88 sati rada ljudi. Iz tog proizlazi da je ova proizvodnja radno intenzivna s velikim utroškom ljudskog rada. Ukupni troškovi iznosili su 44.512, 76 kn ha-1 a vrijednost ostvarene proizvodnje je 65.600, 00 kn ha-1. Proizvodnost rada iznosila je 1, 19 kg mljevene paprike po satu ljudi te utrošak od 837, 65 sati rada ljudi po toni mljevene paprike. Ostvarena je dobit u iznosu od 21.087, 24 kn ha-1.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
079-0000000-3588 - Primjena GIS tehnologije u uzgoju bilja - digitalne tematske karte (Jurišić, Mladen, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Jurišić, Mladen; Kanisek, Jozo; Turkalj, Davorin; Galić Subašić, Daria; Galošević, Marija
Važniji tehnološki činitelji i ekonomski rezultat u proizvodnji začinske paprike (Capsicum annuum L.) // 49. hrvatski i 9. međunarodni simpozij agronoma, Dubrovnik, Hrvatska
Dubrovnik, Hrvatska, 2014. str. 315-319 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), ostalo)
Jurišić, M., Kanisek, J., Turkalj, D., Galić Subašić, D. & Galošević, M. (2014) Važniji tehnološki činitelji i ekonomski rezultat u proizvodnji začinske paprike (Capsicum annuum L.). U: 49. hrvatski i 9. međunarodni simpozij agronoma, Dubrovnik, Hrvatska.
@article{article, author = {Juri\v{s}i\'{c}, Mladen and Kanisek, Jozo and Turkalj, Davorin and Gali\'{c} Suba\v{s}i\'{c}, Daria and Galo\v{s}evi\'{c}, Marija}, year = {2014}, pages = {315-319}, keywords = {za\v{c}inska paprika, tehnologija proizvodnje, ekonomski rezultat}, title = {Va\v{z}niji tehnolo\v{s}ki \v{c}initelji i ekonomski rezultat u proizvodnji za\v{c}inske paprike (Capsicum annuum L.)}, keyword = {za\v{c}inska paprika, tehnologija proizvodnje, ekonomski rezultat}, publisherplace = {Dubrovnik, Hrvatska} }
@article{article, author = {Juri\v{s}i\'{c}, Mladen and Kanisek, Jozo and Turkalj, Davorin and Gali\'{c} Suba\v{s}i\'{c}, Daria and Galo\v{s}evi\'{c}, Marija}, year = {2014}, pages = {315-319}, keywords = {spice pepper, production technology, economic traits, profit}, title = {Major tehnological factors and economic results in production of spice pepper (Capsicum annuum L.)}, keyword = {spice pepper, production technology, economic traits, profit}, publisherplace = {Dubrovnik, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font