Pregled bibliografske jedinice broj: 689995
Važniji tehnološki činitelji i ekonomski rezultat u proizvodnji začinske paprike (Capsicum annuum L.)
Važniji tehnološki činitelji i ekonomski rezultat u proizvodnji začinske paprike (Capsicum annuum L.) // 49. hrvatski i 9. međunarodni simpozij agronoma, Dubrovnik, Hrvatska
Dubrovnik, Hrvatska, 2014. str. 315-319 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), ostalo)
CROSBI ID: 689995 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Važniji tehnološki činitelji i ekonomski rezultat u proizvodnji začinske paprike (Capsicum annuum L.)
(Major tehnological factors and economic results in production of spice pepper (Capsicum annuum L.))
Autori
Jurišić, Mladen ; Kanisek, Jozo ; Turkalj, Davorin ; Galić Subašić, Daria ; Galošević, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), ostalo
Izvornik
49. hrvatski i 9. međunarodni simpozij agronoma, Dubrovnik, Hrvatska
/ - , 2014, 315-319
Skup
49. hrvatski i 9. međunarodni simpozij agronoma, Dubrovnik, Hrvatska
Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 16.02.2014. - 21.02.2014
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
začinska paprika ; tehnologija proizvodnje ; ekonomski rezultat
(spice pepper ; production technology ; economic traits ; profit)
Sažetak
Istraživanja o važnijim tehnološkim činiteljima i ekonomskim pokazateljima proizvodnje obavljena su na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu u Podravskim Podgajcima tijekom 2012. godine. Na površini od jednog hektara praćeni su i evidentirani agrotehnički zahvati, tehnologija i organizacija proizvodnje začinske paprike. Na temelju prikupljenih podataka, izračunatih normi i izrađene tehnološke karte utvrđen je utrošak od 63, 48 sati rada strojeva i 686, 88 sati rada ljudi. Iz tog proizlazi da je ova proizvodnja radno intenzivna s velikim utroškom ljudskog rada. Ukupni troškovi iznosili su 44.512, 76 kn ha-1 a vrijednost ostvarene proizvodnje je 65.600, 00 kn ha-1. Proizvodnost rada iznosila je 1, 19 kg mljevene paprike po satu ljudi te utrošak od 837, 65 sati rada ljudi po toni mljevene paprike. Ostvarena je dobit u iznosu od 21.087, 24 kn ha-1.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
079-0000000-3588 - Primjena GIS tehnologije u uzgoju bilja - digitalne tematske karte (Jurišić, Mladen, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Mladen Jurišić
(autor)
davorin turkalj
(autor)
Jozo Kanisek
(autor)
Daria Galić Subasić
(autor)