Pregled bibliografske jedinice broj: 689975
Prilagodbe ljudi na nov način prehrane u neolitiku
Prilagodbe ljudi na nov način prehrane u neolitiku // Wallace 101
Zagreb, Hrvatska, 2014. (pozvano predavanje, domaća recenzija, neobjavljeni rad, ostalo)
CROSBI ID: 689975 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prilagodbe ljudi na nov način prehrane u neolitiku
(Adaptations of modern humans to the Neolithic diet)
Autori
Zajc Petranović, Matea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, neobjavljeni rad, ostalo
Skup
Wallace 101
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 27.02.2014. - 28.02.2014
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
neolitizacija; adaptacija; prehrana
(neolithization; adaptation; diet)
Sažetak
Anatomski moderni ljudi su sve do neolitika bili uglavnom lovci-sakupljači: prijelaz na nov način života, obilježja kojeg su bile poljoprivreda i stočarstvo omogućeno domestikacijom biljnih i životinjskih vrsta, dogodio se na više neovisnih lokacija u svijetu. Agrikulturnu revoluciju u mnogim su populacijama pratile promjene u načinu i vrsti prehrane, od čega je možda najpoznatije uvođenje mlijeka u prehranu. Iako veliki broj ljudi i danas ima poteškoće s tolerancijom mliječnog šećera laktoze u odrasloj dobi, u nekim su populacijama neovisno nastale mutacije koje su omogućile aktivnost laktaze kod odraslih osoba, što se smatra jednim od najznačajnijih primjera konvergentne evolucije unutar ljudske vrste. Uz adaptaciju na prehranu mlijekom u odrasloj dobi, kod nekih je ljudskih populacija došlo i do adaptacije na prehranu žitaricama bogatima škrobom, poput riže i ječma ; povećanje broja kopija gena za amilazu omogućilo je bolju (efikasniju) probavu škroba. Proizvodnja alkoholnih pića datira još iz ranog neolitika, no fiziološke promjene koje uzrokuju varijante u genima uključenima u metabolizam etanola, koje nalazimo u populacijama Istočne Azije, mijenjaju rizik za razvoj alkoholne ovisnosti. U ovom će se izlaganju dati pregled rasprostranjenosti mutacija vezanih uz neolitizaciju koje pokazuju adaptivne prednosti s obzirom na prehranu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija, Etnologija i antropologija