Pregled bibliografske jedinice broj: 689933
Utjecaj hladne maceracije na kakvoću bijelih vina autohtonih sorti grožđa
Utjecaj hladne maceracije na kakvoću bijelih vina autohtonih sorti grožđa // 49th Croatian & 9th International Symposium on Agriculture
Dubrovnik, Hrvatska, 2014. (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 689933 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj hladne maceracije na kakvoću bijelih vina autohtonih sorti grožđa
(Influence of cold maceration on the quality of autochthonous white wine)
Autori
Jagatić Korenika, Ana-Marija ; Jeromel, Ana ; Puhelek Ivana ; Mihaljević Žulj, Marin
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
49th Croatian & 9th International Symposium on Agriculture
/ - , 2014
Skup
49th Croatian & 9th International Symposium on Agriculture
Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 16.02.2014. - 21.02.2014
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
hladna maceracija; bijela vina; polifenolni sastav; autohtone sorte
(cold maceration; white wine; total phenols; autochtonous grape cultivars)
Sažetak
Hladna maceracija je tehnološki postupak koji se primjenjuje s ciljem poboljšanja senzornih svojstava vina. U proizvodnji bijelih vina, najviše utječe na stabilnost boje i aromu. Maceracija masulja sorti Škrlet i Maraština prije alkoholne fermentacije, trajala je 6 sati pri 10°C. Nakon fermentacije analizirane su promjene u parametrima osnovnog kemijskog sastava vina, koncentraciji polifenola te senzorna ocjena u odnosu na vina dobivena brzom preradom. Kod vina dobivenih maceracijom zabilježeno je smanjenje koncentracije ukupne kiselosti, povećanje pH vrijednosti, pepela, ukupnih fenola i flavanola. Najbolje ocjenjeno vino je Škrlet, dobiveno procesom hladne maceracije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Ivana Puhelek
(autor)
Marin Mihaljević Žulj
(autor)
Ana-Marija Jagatić Korenika
(autor)
Ana Jeromel
(autor)