Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 689933

Utjecaj hladne maceracije na kakvoću bijelih vina autohtonih sorti grožđa


Jagatić Korenika, Ana-Marija; Jeromel, Ana; Puhelek Ivana; Mihaljević Žulj, Marin
Utjecaj hladne maceracije na kakvoću bijelih vina autohtonih sorti grožđa // 49th Croatian & 9th International Symposium on Agriculture
Dubrovnik, Hrvatska, 2014. (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 689933 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj hladne maceracije na kakvoću bijelih vina autohtonih sorti grožđa
(Influence of cold maceration on the quality of autochthonous white wine)

Autori
Jagatić Korenika, Ana-Marija ; Jeromel, Ana ; Puhelek Ivana ; Mihaljević Žulj, Marin

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
49th Croatian & 9th International Symposium on Agriculture / - , 2014

Skup
49th Croatian & 9th International Symposium on Agriculture

Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 16.02.2014. - 21.02.2014

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
hladna maceracija; bijela vina; polifenolni sastav; autohtone sorte
(cold maceration; white wine; total phenols; autochtonous grape cultivars)

Sažetak
Hladna maceracija je tehnološki postupak koji se primjenjuje s ciljem poboljšanja senzornih svojstava vina. U proizvodnji bijelih vina, najviše utječe na stabilnost boje i aromu. Maceracija masulja sorti Škrlet i Maraština prije alkoholne fermentacije, trajala je 6 sati pri 10°C. Nakon fermentacije analizirane su promjene u parametrima osnovnog kemijskog sastava vina, koncentraciji polifenola te senzorna ocjena u odnosu na vina dobivena brzom preradom. Kod vina dobivenih maceracijom zabilježeno je smanjenje koncentracije ukupne kiselosti, povećanje pH vrijednosti, pepela, ukupnih fenola i flavanola. Najbolje ocjenjeno vino je Škrlet, dobiveno procesom hladne maceracije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Jagatić Korenika, Ana-Marija; Jeromel, Ana; Puhelek Ivana; Mihaljević Žulj, Marin
Utjecaj hladne maceracije na kakvoću bijelih vina autohtonih sorti grožđa // 49th Croatian & 9th International Symposium on Agriculture
Dubrovnik, Hrvatska, 2014. (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Jagatić Korenika, A., Jeromel, A., Puhelek Ivana & Mihaljević Žulj, M. (2014) Utjecaj hladne maceracije na kakvoću bijelih vina autohtonih sorti grožđa. U: 49th Croatian & 9th International Symposium on Agriculture.
@article{article, author = {Jagati\'{c} Korenika, Ana-Marija and Jeromel, Ana and Mihaljevi\'{c} \v{Z}ulj, Marin}, year = {2014}, keywords = {hladna maceracija, bijela vina, polifenolni sastav, autohtone sorte}, title = {Utjecaj hladne maceracije na kakvo\'{c}u bijelih vina autohtonih sorti gro\v{z}\dja}, keyword = {hladna maceracija, bijela vina, polifenolni sastav, autohtone sorte}, publisherplace = {Dubrovnik, Hrvatska} }
@article{article, author = {Jagati\'{c} Korenika, Ana-Marija and Jeromel, Ana and Mihaljevi\'{c} \v{Z}ulj, Marin}, year = {2014}, keywords = {cold maceration, white wine, total phenols, autochtonous grape cultivars}, title = {Influence of cold maceration on the quality of autochthonous white wine}, keyword = {cold maceration, white wine, total phenols, autochtonous grape cultivars}, publisherplace = {Dubrovnik, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font