Pregled bibliografske jedinice broj: 689929
Efekt dodatka amonijevog sulfata na metabolizam triptofana tijekom alkoholne fermentacije
Efekt dodatka amonijevog sulfata na metabolizam triptofana tijekom alkoholne fermentacije // 49th Croatian & 9th International Symposium on Agriculture
Dubrovnik, Hrvatska, 2014. (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 689929 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Efekt dodatka amonijevog sulfata na metabolizam triptofana tijekom alkoholne fermentacije
(Effect of ammonium sulphate addition on metabolism of tryptophan during alcoholic fermentation)
Autori
Mihaljević Žulj, Marin ; Tomaz, Ivana ; Maslov Bandić, Luna ; Puhelek, Ivana ; Jagatić Korenika, Ana Marija ; Jeromel, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
49th Croatian & 9th International Symposium on Agriculture
/ - , 2014
Skup
49th Croatian & 9th International Symposium on Agriculture
Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 16.02.2014. - 21.02.2014
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
triptofan ; netipična aroma starenja UTA ; soj kvasca ; amonijev sulfat
(tryptophan ; untypical aging off-flavour UTA ; yeast strain ; ammonium sulphate.)
Sažetak
Proučavan je efekt dodatka amonijevog sulfata (AS) u mošt kultivara Rajnski rizling (Vitis vinifera L.) na metabolizam triptofana (Trp) tijekom alkoholne fermentacije. Fermentacije su provedene s četiri komercijalna soja kvasca (Uvaferm CEG, Lalvin Cross Evolution, Anchor VIN 13 i Anchor exotic SPH). Dodatak AS reducirao je usvajanje Trp od 1 do 15%. Vina fermentirana sa sojevima Anchor VIN 13 i Uvaferm CEG uz dodatak AS imala su najveću koncentraciju Trp na kraju fermentacije (0, 60 i 0, 59 mg L-1). Anchor VIN 13 soj pokazao je najjaču reakciju na dodatak AS u mošt obzirom na metabolizam Trp.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1781845-1985 - Uzroci netipične arome starenja u vinu (Jeromel, Ana, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Ivana Puhelek
(autor)
Luna Maslov Bandić
(autor)
Marin Mihaljević Žulj
(autor)
Ivana Tomaz
(autor)
Ana Jeromel
(autor)
Ana-Marija Jagatić Korenika
(autor)