Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 689895

Ispitivanje utjecaja fenofaza razvoja i lokacije rasta na karakteristike samonikle koprive Urtica dioica L. u Istri


Pamić, Kristina
Ispitivanje utjecaja fenofaza razvoja i lokacije rasta na karakteristike samonikle koprive Urtica dioica L. u Istri, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Poljoprivredni odjel, Poreč


CROSBI ID: 689895 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ispitivanje utjecaja fenofaza razvoja i lokacije rasta na karakteristike samonikle koprive Urtica dioica L. u Istri

Autori
Pamić, Kristina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Poljoprivredni odjel

Mjesto
Poreč

Datum
03.06

Godina
2013

Stranica
43

Mentor
Dudaš, Slavica

Ključne riječi
samonikla kopriva; Urtica dioica L.; fenofaze; lokacija; suha tvar; vitamin C

Sažetak
Kopriva (Urtica dioica L.) je vrsta samonikle jestive biljke iz roda Urtica, raste na zapuštenim mjestima kao korov. Biljna vrsta Urtica dioica L. pripada porodici Urticaceae koja ima više od 40 rodova i preko 500 biljnih vrsta rasprostranjenih po Sjevernoj i Južnoj Americi, Europi, Aziji, pa čak i Africi. Osim hranidbene, kopriva posjeduje mnogobrojne zdravstvene vrijednosti. Cilj istraživanja je bio pratiti kinetiku sušenja koprive na zraku i u sušari pri različitim temperaturama sušenja, odrediti % udio lista, kao i ispitati sadržaj vitamina C i pH svježeg soka koprive, odrediti sadržaj suhe tvari u soku koprive sa više lokacija i različitih fenofaza razvoja koprive. Uzorci su uzimani sa 3 lokacije u Istri u tri različita termina berbe. Za sušenje koprive na zraku potrebno je cca 15-tak dana. Nakon sušenja i odvajanja stabljika iz suhe herbe preostaje ca. 1/10 od ukupne početne mase nadzemnog dijela koprive. Kod sušenja u sušioniku na 35°C, 52°C, 63°C dolazi do velikih promjena u masi uzorka u početnim stadijima sušenja. Pri većim temperaturama sušenja, veći su i početni gubici mase uzorka. Na temperaturi 35°C početni gubici mase pri sušenju iznose 21 %, kod sušenja na temperaturama 52°C i na 63°C gubici mase koprive u prvih 15 minuta iznose 40 – 50 %. Prosječni sadržaj vitamina C koprive iznosi 0, 0235 mg/ml sa prosječnim sadržajem suhe tvari u soku od 39, 3 %. pH vrijednost svježeg soka koprive je iznosio prosječno 6, 43.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veleučilište u Rijeci

Profili:

Avatar Url Slavica Dudaš (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pamić, Kristina
Ispitivanje utjecaja fenofaza razvoja i lokacije rasta na karakteristike samonikle koprive Urtica dioica L. u Istri, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Poljoprivredni odjel, Poreč
Pamić, K. (2013) 'Ispitivanje utjecaja fenofaza razvoja i lokacije rasta na karakteristike samonikle koprive Urtica dioica L. u Istri', diplomski rad, preddiplomski, Poljoprivredni odjel, Poreč.
@phdthesis{phdthesis, author = {Pami\'{c}, Kristina}, year = {2013}, pages = {43}, keywords = {samonikla kopriva, Urtica dioica L., fenofaze, lokacija, suha tvar, vitamin C}, title = {Ispitivanje utjecaja fenofaza razvoja i lokacije rasta na karakteristike samonikle koprive Urtica dioica L. u Istri}, keyword = {samonikla kopriva, Urtica dioica L., fenofaze, lokacija, suha tvar, vitamin C}, publisherplace = {Pore\v{c}} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Pami\'{c}, Kristina}, year = {2013}, pages = {43}, keywords = {samonikla kopriva, Urtica dioica L., fenofaze, lokacija, suha tvar, vitamin C}, title = {Ispitivanje utjecaja fenofaza razvoja i lokacije rasta na karakteristike samonikle koprive Urtica dioica L. u Istri}, keyword = {samonikla kopriva, Urtica dioica L., fenofaze, lokacija, suha tvar, vitamin C}, publisherplace = {Pore\v{c}} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font