Pregled bibliografske jedinice broj: 689895
Ispitivanje utjecaja fenofaza razvoja i lokacije rasta na karakteristike samonikle koprive Urtica dioica L. u Istri
Ispitivanje utjecaja fenofaza razvoja i lokacije rasta na karakteristike samonikle koprive Urtica dioica L. u Istri, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Poljoprivredni odjel, Poreč
CROSBI ID: 689895 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ispitivanje utjecaja fenofaza razvoja i lokacije rasta na karakteristike samonikle koprive Urtica dioica L. u Istri
Autori
Pamić, Kristina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Poljoprivredni odjel
Mjesto
Poreč
Datum
03.06
Godina
2013
Stranica
43
Mentor
Dudaš, Slavica
Ključne riječi
samonikla kopriva; Urtica dioica L.; fenofaze; lokacija; suha tvar; vitamin C
Sažetak
Kopriva (Urtica dioica L.) je vrsta samonikle jestive biljke iz roda Urtica, raste na zapuštenim mjestima kao korov. Biljna vrsta Urtica dioica L. pripada porodici Urticaceae koja ima više od 40 rodova i preko 500 biljnih vrsta rasprostranjenih po Sjevernoj i Južnoj Americi, Europi, Aziji, pa čak i Africi. Osim hranidbene, kopriva posjeduje mnogobrojne zdravstvene vrijednosti. Cilj istraživanja je bio pratiti kinetiku sušenja koprive na zraku i u sušari pri različitim temperaturama sušenja, odrediti % udio lista, kao i ispitati sadržaj vitamina C i pH svježeg soka koprive, odrediti sadržaj suhe tvari u soku koprive sa više lokacija i različitih fenofaza razvoja koprive. Uzorci su uzimani sa 3 lokacije u Istri u tri različita termina berbe. Za sušenje koprive na zraku potrebno je cca 15-tak dana. Nakon sušenja i odvajanja stabljika iz suhe herbe preostaje ca. 1/10 od ukupne početne mase nadzemnog dijela koprive. Kod sušenja u sušioniku na 35°C, 52°C, 63°C dolazi do velikih promjena u masi uzorka u početnim stadijima sušenja. Pri većim temperaturama sušenja, veći su i početni gubici mase uzorka. Na temperaturi 35°C početni gubici mase pri sušenju iznose 21 %, kod sušenja na temperaturama 52°C i na 63°C gubici mase koprive u prvih 15 minuta iznose 40 – 50 %. Prosječni sadržaj vitamina C koprive iznosi 0, 0235 mg/ml sa prosječnim sadržajem suhe tvari u soku od 39, 3 %. pH vrijednost svježeg soka koprive je iznosio prosječno 6, 43.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)