Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 6895

Proizvodnja, potrebe i tržište pivarskog ječma u Republici Hrvatskoj jučer, danas i sutra


Šimić, Ivan; Bošnjak, Miroslav; Smoljanac, Petar; Kovačević, Josip; Lalić, Alojzije
Proizvodnja, potrebe i tržište pivarskog ječma u Republici Hrvatskoj jučer, danas i sutra // Zbornik sa`etaka - XXXIII Znanstvenog skupa Hrvatskih agronoma, Pula, od 25.velja~e do velja~e 1997, 34. (Referat
Zagreb, 1997. (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 6895 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja, potrebe i tržište pivarskog ječma u Republici Hrvatskoj jučer, danas i sutra
(Malt barley productions, needs and market in the Republic of Croatia, past, present and future)

Autori
Šimić, Ivan ; Bošnjak, Miroslav ; Smoljanac, Petar ; Kovačević, Josip ; Lalić, Alojzije

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sa`etaka - XXXIII Znanstvenog skupa Hrvatskih agronoma, Pula, od 25.velja~e do velja~e 1997, 34. (Referat / - Zagreb, 1997

Skup
XXXIII Znanstveni skup Hrvatskih agronoma

Mjesto i datum
Pula, Hrvatska, 25.02.1997. - 28.02.1997

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
proizvodnja ječma; proizvodnja slada; proizvodnja piva; kultivar; urod zrna; kakvoća slada; namjenska proizvodnja ječma
(production of barley; production of malt; production of beer; variety; grain yield; quality of malt; assigned production of barley)

Sažetak
Za poljoprivrednu proizvodnju Republike Hrvatske značajno je povezivanje primarne poljoprivredne proizvodnje i industrije. Industrija piva u Republici Hrvatskoj ima veliko tržište i potrebu daljnjega povećanja, a što bi se moralo pozitivno odraziti na primarnu poljoprivrednu proizvodnju (ječam, kukuruz, hmelj) i prateću industriju (stakla, sredstva za dezinfekciju i pranje, opreme za proizvodnju....) Međutim, iako u Republici Hrvatskoj od 1991. do 1996. godine bilježimo značajno povećanje proizvodnje piva od 2 248 784 hl (1991) na 3 165 645 hl. (1995), proizvodnja ječma je smanjena s 185 695 tona (1991) na 82 091 (1996), a slada s 16.128 tona (1991) na 7.655 tona (1996). U ovome razdoblju, domaća proizvodnja slada pokrivala je procijenjenu potrebu za sladom, na temelju prikazane proizvodnje piva (14 kg slada na 1 hl piva), od 51.23% (1991) do 17.64% (1996). Industrija piva, kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu, teži k daljnjem povećanju proizvodnje piva, proizvodnji specijalnih piva s više slada, bolje kakvoće. Proizvodnja pivarskog ječma, ipak je u Europi ograničena s obzirom na potrebne uvjete uzgoja pivarskog ječma, a potražnja za ječmom i sladom je veća. Iskorištavanje vlastitih mogućnosti proizvodnje slada, oživljavanje sladarstva, doprinelo bi tržišnosti ječma (porastu interesa za proizvodnju ječma) i razvoju poljoprivredne proizvodnje, razvoju znanstveno-istraživačke djelatnosti iz područja proizvodnje ječma i slada, te oplemenjivanja ječma. Klas d.d., Nova Gradiška nastoji obnoviti proizvodnju slada i organizirati proizvodnju pivarskog ječma zajedno s belgijskim partnerom. Plan je u 1997. godini povećati proizvodnju slada na 18 000 tona, a do 2001. godine na 40 000 tona slada. Ovakav plan proizvodnje slada zahtjeva u žetvi 1997. godine 27 000 tona ječma, koji je moguće proizvesti na površini od 5 500 do 6 750 ha, a 2000. godine 56 000 tona ječma, što je moguće proizvesti na površini od 11000 do 14 000 ha. U proizvodnji ječma u Republici Hrvatskoj dominiraju osječki kultivari ozimog dvorednog ječma Sladoran i Rex, a kod jarog ječma Jaran i Astor. Ovi kultivari odlikuju se visokom rodnosti, dobrih su gospodarskih osobina, od kojih je moguće proizvesti slad vrlo dobre pivarske odlike. Procjenjujemo da u većem dijelu Republike Hrvatske postoje povoljni uvjeti za proizvodnju potrebnih količina kvalitetnog pivarskog ječma, da postoji vrlo dobar sortiment potencijalno kvalitetnog pivarskog ozimog i jarog ječma oplemenjen za proizvodnju pivarskog ječma u našim uvjetima proizvodnje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
00730101

Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek

Profili:

Avatar Url Alojzije Lalić (autor)

Avatar Url Ivan Šimić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šimić, Ivan; Bošnjak, Miroslav; Smoljanac, Petar; Kovačević, Josip; Lalić, Alojzije
Proizvodnja, potrebe i tržište pivarskog ječma u Republici Hrvatskoj jučer, danas i sutra // Zbornik sa`etaka - XXXIII Znanstvenog skupa Hrvatskih agronoma, Pula, od 25.velja~e do velja~e 1997, 34. (Referat
Zagreb, 1997. (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Šimić, I., Bošnjak, M., Smoljanac, P., Kovačević, J. & Lalić, A. (1997) Proizvodnja, potrebe i tržište pivarskog ječma u Republici Hrvatskoj jučer, danas i sutra. U: Zbornik sa`etaka - XXXIII Znanstvenog skupa Hrvatskih agronoma, Pula, od 25.velja~e do velja~e 1997, 34. (Referat.
@article{article, author = {\v{S}imi\'{c}, Ivan and Bo\v{s}njak, Miroslav and Smoljanac, Petar and Kova\v{c}evi\'{c}, Josip and Lali\'{c}, Alojzije}, year = {1997}, pages = {34}, keywords = {proizvodnja je\v{c}ma, proizvodnja slada, proizvodnja piva, kultivar, urod zrna, kakvo\'{c}a slada, namjenska proizvodnja je\v{c}ma}, title = {Proizvodnja, potrebe i tr\v{z}i\v{s}te pivarskog je\v{c}ma u Republici Hrvatskoj ju\v{c}er, danas i sutra}, keyword = {proizvodnja je\v{c}ma, proizvodnja slada, proizvodnja piva, kultivar, urod zrna, kakvo\'{c}a slada, namjenska proizvodnja je\v{c}ma}, publisherplace = {Pula, Hrvatska} }
@article{article, author = {\v{S}imi\'{c}, Ivan and Bo\v{s}njak, Miroslav and Smoljanac, Petar and Kova\v{c}evi\'{c}, Josip and Lali\'{c}, Alojzije}, year = {1997}, pages = {34}, keywords = {production of barley, production of malt, production of beer, variety, grain yield, quality of malt, assigned production of barley}, title = {Malt barley productions, needs and market in the Republic of Croatia, past, present and future}, keyword = {production of barley, production of malt, production of beer, variety, grain yield, quality of malt, assigned production of barley}, publisherplace = {Pula, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font