Pregled bibliografske jedinice broj: 689160
Fizikalno-kemijske odlike meda od mandarine s područja Dubrovačko-neretvanske županije
Fizikalno-kemijske odlike meda od mandarine s područja Dubrovačko-neretvanske županije // Zbornik radova 49. hrvatskog i 9. međunarodnog simpozija agronoma / Sonja Marić/Zdenko Lončarić (ur.).
Osijek, 2014. str. 499-503 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 689160 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fizikalno-kemijske odlike meda od mandarine s područja Dubrovačko-neretvanske županije
(Physico-chemical properties of mandarin honey from Dubrovačko-neretvanska County)
Autori
Antonio Mravak, Dragan Bubalo, Marija Bujan, Saša Prđun, Lidija Svečnjak
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova 49. hrvatskog i 9. međunarodnog simpozija agronoma
/ Sonja Marić/Zdenko Lončarić - Osijek, 2014, 499-503
ISBN
978-953-7871-22-2
Skup
49. hrvatski i 9. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 16.02.2014. - 21.02.2014
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
fizikalno-kemijski parametri; med; Citrus unshiu; Dubrovačko-neretvanska županija
(physico-chemical parameters; honey; Citrus unshiu; Dubrovačko-neretvanska County)
Sažetak
Delta rijeke Nerteve s gotovo monokulturnim nasadima mandarine (Citrus unshiu Marc.) područje je zanimljive medonosne pašu. Zbog nedovoljne istraženosti odlika, med od mandarine nije dovoljno poznat. Cilj istraživanja bio je utvrditi fizikalno-kemijske parametre meda od mandarine radi njegove bolje karakterizacije. Istraživanje je provedeno na 25 uzoraka meda. Dobiveni rezultati pokazali su kako je u uzorcima meda srednja vrijednost udjela vode iznosila 16, 00 %, a električne provodnosti 0, 23 mS/cm. Srednja je vrijednost udjela fruktoze i glukoze (zbroj) iznosila 77, 33 %, a saharoze 1, 50 %. Prosječna slobodna kiselost iznosila je 15, 10 mEq/kg, a aktivnost dijastaze 10, 60 (DN). Dobiveni rezultati mogu poslužiti kao smjernice za pokretanje postupka dodjele oznake izvornosti neretvanskom medu od mandarine.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb