Pregled bibliografske jedinice broj: 68913
Utjecaj glavnih čimbenika uzgoja na kakvoću plemenite pečurke (Agaricus bisporus)
Utjecaj glavnih čimbenika uzgoja na kakvoću plemenite pečurke (Agaricus bisporus) // Zbornik sažetaka simpozija "Unapređenje ratarske, stočarske i povrćarske proizvodnje i primjena biotehnologije u poljoprivredi" / Varga, Boris (ur.).
Zagreb, 1996. (predavanje, domaća recenzija, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 68913 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj glavnih čimbenika uzgoja na kakvoću plemenite pečurke (Agaricus bisporus)
(Influence of main cultivation factors on the quality of mushroom (Agaricus bisporus))
Autori
Novak, Bruno
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
Zbornik sažetaka simpozija "Unapređenje ratarske, stočarske i povrćarske proizvodnje i primjena biotehnologije u poljoprivredi"
/ Varga, Boris - Zagreb, 1996
Skup
Unapređenje ratarske, stočarske i povrćarske proizvodnje i primjena biotehnologije u poljoprivredi
Mjesto i datum
Pula, Hrvatska, 26.02.1996. - 29.02.1996
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Sažetak
Glavne značajke visoke kakvoće plemenite pečurke su svježina, čistoća, veličina, oblik, stupanj dospjelosti za berbu i svakako izostanak deformiranih plodišta. Postizanje navedene kakvoće izravno ovisi o stanju komposta, izradi pokrovnog materijala, obroku zalijevanja, učestalosti berbe, soju, te o borbi protiv bolesti i štetnika. Kemijske i fizikalne značajke komposta utječu na rast, veličinu i ujednačenost gljiva. Dubinom pokrovnog sloja te vremenom pokrivanja se može kontrolirati veličina i sadržaj suhe tvari u gljivi. Premala vlažnost pokrovnog materijala može biti jedan od glavnih razloga žilavosti listića i preranom otvaranju klobuka. O čimbenicima okoline kao što su temperatura, količina CO2 i relativna vlaga zraka, ovisi veličina, oblik, ujednačenost i čistoća gljiva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)