Pregled bibliografske jedinice broj: 688946
Koncentracije esencijalnih elemenata u pet vrsta sira sa hrvatskog tržišta
Koncentracije esencijalnih elemenata u pet vrsta sira sa hrvatskog tržišta // Veterinarska stanica : znanstveno-stručni veterinarski časopis, 45 (2014), 1; 5-11 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 688946 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Koncentracije esencijalnih elemenata u pet vrsta sira sa hrvatskog tržišta
(Concentrations of essential elements in five kinds of cheeses from the Croatian market)
Autori
Bilandžić, Nina ; Sedak, Marija ; Đokić, Maja ; Božić, Đurđica ; Vrbić, Antonija
Izvornik
Veterinarska stanica : znanstveno-stručni veterinarski časopis (0350-7149) 45
(2014), 1;
5-11
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
esencijalni elementi; mliječni proizvodi; sir; ICP-OES; Hrvatska
(essential elements; dairy products; cheese; ICP-OES; Croatia)
Sažetak
Koncentracije makrominerala Ca, K, Na i Mg i mikroelemenata Zn, Fe, Cu i Se određene su u uzorcima pet vrsta sira hrvatskih mljekarskih industrija primjenom metode induktivno spregnute plazme s optičkom emisijom (ICP-OES). Elementi su određeni u rasponu (mg/kg): Ca 802, 2-7449, K 294, 5-2014, Na 414, 6-11502, Mg 85, 1-288, 2 Zn 21, 8-63, 1, Fe 2, 01-5, 10, Cu 2, 06-2, 84, Se 0, 075-0, 56. Najviše koncentracije četiri makroelementa određene su u vrstama sira: Ca u siru Podravcu, Na i K u topljenom siru, Mg u siru Škripavcu. Najniže koncentracije utvrđene su: Ca i Mg u sirnom namazu, K u siru Podravcu, Na u svježem siru. Utvrđene su statistički značajne razlike u koncentracijama Ca, K, Na i Mg (p 0.05, sve) između vrsta sireva. Najviše koncentracije mikroelementa su utvrđene u: Zn i Cu u sirnom namazu, Fe u svježem, Se u siru Podravcu. Najniže koncentracije utvrđene su u: Zn i Fe u topljenom siru, Cu i Se u siru Škripavcu. Usporedbom sastava elemenata ovih pet sireva sa sirevima iz drugih zemalja svijeta utvrđene su brojne razlike što ukazuje da se tradicionalna ili industrijska proizvodnja u siranama svake zemlje razlikuje svojim specifičnim recepturama. Stoga, svaki sir odlikuje određenim mineralni sastav koji utječe na nutritivne vrijednosti i organoleptička svojstva tog proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts