Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 688946

Koncentracije esencijalnih elemenata u pet vrsta sira sa hrvatskog tržišta


Bilandžić, Nina; Sedak, Marija; Đokić, Maja; Božić, Đurđica; Vrbić, Antonija
Koncentracije esencijalnih elemenata u pet vrsta sira sa hrvatskog tržišta // Veterinarska stanica : znanstveno-stručni veterinarski časopis, 45 (2014), 1; 5-11 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 688946 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Koncentracije esencijalnih elemenata u pet vrsta sira sa hrvatskog tržišta
(Concentrations of essential elements in five kinds of cheeses from the Croatian market)

Autori
Bilandžić, Nina ; Sedak, Marija ; Đokić, Maja ; Božić, Đurđica ; Vrbić, Antonija

Izvornik
Veterinarska stanica : znanstveno-stručni veterinarski časopis (0350-7149) 45 (2014), 1; 5-11

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
esencijalni elementi; mliječni proizvodi; sir; ICP-OES; Hrvatska
(essential elements; dairy products; cheese; ICP-OES; Croatia)

Sažetak
Koncentracije makrominerala Ca, K, Na i Mg i mikroelemenata Zn, Fe, Cu i Se određene su u uzorcima pet vrsta sira hrvatskih mljekarskih industrija primjenom metode induktivno spregnute plazme s optičkom emisijom (ICP-OES). Elementi su određeni u rasponu (mg/kg): Ca 802, 2-7449, K 294, 5-2014, Na 414, 6-11502, Mg 85, 1-288, 2 Zn 21, 8-63, 1, Fe 2, 01-5, 10, Cu 2, 06-2, 84, Se 0, 075-0, 56. Najviše koncentracije četiri makroelementa određene su u vrstama sira: Ca u siru Podravcu, Na i K u topljenom siru, Mg u siru Škripavcu. Najniže koncentracije utvrđene su: Ca i Mg u sirnom namazu, K u siru Podravcu, Na u svježem siru. Utvrđene su statistički značajne razlike u koncentracijama Ca, K, Na i Mg (p  0.05, sve) između vrsta sireva. Najviše koncentracije mikroelementa su utvrđene u: Zn i Cu u sirnom namazu, Fe u svježem, Se u siru Podravcu. Najniže koncentracije utvrđene su u: Zn i Fe u topljenom siru, Cu i Se u siru Škripavcu. Usporedbom sastava elemenata ovih pet sireva sa sirevima iz drugih zemalja svijeta utvrđene su brojne razlike što ukazuje da se tradicionalna ili industrijska proizvodnja u siranama svake zemlje razlikuje svojim specifičnim recepturama. Stoga, svaki sir odlikuje određenim mineralni sastav koji utječe na nutritivne vrijednosti i organoleptička svojstva tog proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marija Sedak (autor)

Avatar Url Nina Bilandžić (autor)

Avatar Url Maja Đokić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bilandžić, Nina; Sedak, Marija; Đokić, Maja; Božić, Đurđica; Vrbić, Antonija
Koncentracije esencijalnih elemenata u pet vrsta sira sa hrvatskog tržišta // Veterinarska stanica : znanstveno-stručni veterinarski časopis, 45 (2014), 1; 5-11 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Bilandžić, N., Sedak, M., Đokić, M., Božić, Đ. & Vrbić, A. (2014) Koncentracije esencijalnih elemenata u pet vrsta sira sa hrvatskog tržišta. Veterinarska stanica : znanstveno-stručni veterinarski časopis, 45 (1), 5-11.
@article{article, author = {Biland\v{z}i\'{c}, Nina and Sedak, Marija and \DJoki\'{c}, Maja and Bo\v{z}i\'{c}, \DJur\djica and Vrbi\'{c}, Antonija}, year = {2014}, pages = {5-11}, keywords = {esencijalni elementi, mlije\v{c}ni proizvodi, sir, ICP-OES, Hrvatska}, journal = {Veterinarska stanica : znanstveno-stru\v{c}ni veterinarski \v{c}asopis}, volume = {45}, number = {1}, issn = {0350-7149}, title = {Koncentracije esencijalnih elemenata u pet vrsta sira sa hrvatskog tr\v{z}i\v{s}ta}, keyword = {esencijalni elementi, mlije\v{c}ni proizvodi, sir, ICP-OES, Hrvatska} }
@article{article, author = {Biland\v{z}i\'{c}, Nina and Sedak, Marija and \DJoki\'{c}, Maja and Bo\v{z}i\'{c}, \DJur\djica and Vrbi\'{c}, Antonija}, year = {2014}, pages = {5-11}, keywords = {essential elements, dairy products, cheese, ICP-OES, Croatia}, journal = {Veterinarska stanica : znanstveno-stru\v{c}ni veterinarski \v{c}asopis}, volume = {45}, number = {1}, issn = {0350-7149}, title = {Concentrations of essential elements in five kinds of cheeses from the Croatian market}, keyword = {essential elements, dairy products, cheese, ICP-OES, Croatia} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font