Pregled bibliografske jedinice broj: 688837
Utjecaj genotipa i spola svinja na proizvodni kalo i osnovni kemijski sastav dalmatinskog pršuta
Utjecaj genotipa i spola svinja na proizvodni kalo i osnovni kemijski sastav dalmatinskog pršuta // Zbornik radova: 49. hrvatski i 9. međunarodni simpozij agronoma / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2014. str. 590-594 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 688837 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj genotipa i spola svinja na proizvodni kalo i osnovni kemijski sastav dalmatinskog pršuta
(Effect of pig genotype and sex on weight loss and chemical composition of Dalmatian ham)
Autori
Kos, Ivica ; Kaić, Ana ; Širić, Ivan ; Luković, Zoran ; Škorput, Dubravko ; Matić, Anđa
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova: 49. hrvatski i 9. međunarodni simpozij agronoma
/ Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2014, 590-594
ISBN
978-953-7871-22-2
Skup
49. hrvatski i 9. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 16.02.2014. - 21.02.2014
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
genotip; spol; kalo; kemijski sastav; dalmatinski pršut
(genotype; sex; weight loss; chemical composition; Dalmatian dry - cured ham)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je utvrditi utjecaj genotipa i spola svinja na proizvodni kalo i osnovni kemijski sastav dalmatinskog pršuta. U istraživanju su korišteni potomci krmača iz križanja pasmina veliki jorkšir x švedski landras i nerasta pasmine durok te pietren. Istraživanjem je utvrđeno da genotip ima statistički značajan utjecaj na kalo sušenja, ali ne i na ukupan kalo. Značajan utjecaj genotipa utvrđen je u gotovo svim pokazateljima osnovnog kemijskog sastava. Suprotno tome, utjecaj spola na kalo i većinu pokazatelja kemijskog sastava nije bio statistički značajan. Uočeno je da je genotip značajniji izvor razlika u kemijskom sastavu dalmatinskog pršuta u odnosu na spol. Odabirom tovljenika određene pasmine i spola svinja možemo utjecati na ujednačenost proizvodnog kala i kemijskog sastava zrelih pršuta što govori o mogućnosti praktične primjene rezultata istraživanja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Dubravko Škorput
(autor)
Ana Kaić
(autor)
Zoran Luković
(autor)
Ivan Širić
(autor)
Ivica Kos
(autor)