Pregled bibliografske jedinice broj: 688834
Sposobnost zadržavanja vode u janjećem mesu: meta-analitički pristup
Sposobnost zadržavanja vode u janjećem mesu: meta-analitički pristup // Zbornik radova: 49. hrvatski i 9. međunarodni simpozij agronoma / Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2014. str. 580-584 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 688834 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sposobnost zadržavanja vode u janjećem mesu: meta-analitički pristup
(Water holding capacity in lamb meat: meta-analytic approach)
Autori
Kaić, Ana ; Mioč, Boro ; Kasap, Ante ; Širić, Ivan ; Kos, Ivica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova: 49. hrvatski i 9. međunarodni simpozij agronoma
/ Marić, Sonja ; Lončarić, Zdenko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2014, 580-584
ISBN
978-953-7871-22-2
Skup
49. hrvatski i 9. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 16.02.2014. - 21.02.2014
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
gubitak mesnog soka; gubitak mase tijekom kuhanja; janjad; meta-analiza
(drip loss; cooking loss; lambs; meta-analysis)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je meta-analitičkom obradom usporediti gubitak mesnog soka i gubitak mase tijekom kuhanja u mesu janjadi ličke pramenke i janjadi mediteranskih pasmina ovaca sličnih tehnoloških (uzgojnih, proizvodnih) sustava. Prema dobivenim rezultatima meta analize utvrđeno je da se istraživana svojstva janjadi ličke pramenke ne nalaze unutar 95%-tnog intervala pouzdanosti utvrđenog za janjad mediteranskih pasmina ovaca. Meso janjadi ličke pramenke, u odnosu na meso istraživanih mediteranskih pasmina, ima znatno veći gubitak mesnog soka i gubitak mase tijekom kuhanja te odstupa od prosječnih vrijednosti utvrđenih ovom meta-analitičkom obradom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb