Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 688264

Separacija lakotoferina iz mlijeka i sirutke


Kuzmanović, Melita; Skalka, Volodymir; Čurda, Ladislav; Bucić Kojić, Ana
Separacija lakotoferina iz mlijeka i sirutke // X. Susret mladih kemijskih inženjera / Findrik Blažević, Sudar, Šalić, Vrsalović Presečki, Vrsaljko (ur.).
Zagreb: Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, 2014. str. 126-126 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 688264 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Separacija lakotoferina iz mlijeka i sirutke
(Lactoferrin separation from milk and whey)

Autori
Kuzmanović, Melita ; Skalka, Volodymir ; Čurda, Ladislav ; Bucić Kojić, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
X. Susret mladih kemijskih inženjera / Findrik Blažević, Sudar, Šalić, Vrsalović Presečki, Vrsaljko - Zagreb : Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, 2014, 126-126

Skup
X. Susret mladih kemijskih inženjera

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 20.02.2014. - 21.02.2014

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
separacija ; laktoferin ; kromatografija ; elektroforeza ; radijalna imunodifuzija
(separation ; lactoferrin ; chromatography ; electrophoresis ; radial immunodiffusion)

Sažetak
Proteini mlijeka su važni za pravilno funkcioniranje ljudskog organizma jer sadrže esencijalne aminokiseline, mineralne tvari te imaju visoku hranjivu vrijednost. Sirutka je sporedni proizvod u proizvodnji sira ili kazeina, čiji proteini zbog specifičnih funkcionalnih svojstva nalaze značajnu primjenu u prehrambenim i farmaceutskim proizvodima. Proteini sirutke čine 18 20 % ukupnih proteina mlijeka. Proteini iz mlijeka koji imaju izoelektričku točku iznad osam su laktoferini, laktoperoksidaze, lizozimi i imunoglobulini. Laktoferin je važan dio imunološkog sustava čovjeka zbog antibakterijskog, protuupalnog i antioksidacijskog djelovanja. Pripada skupini transferina odnosno sudjeluje u prijenosu željeza. Prema literarnim podacima koncentracija laktoferina u kravljem mlijeku iznosi 0, 1 – 0, 4 mg/mL. U ovom radu provedena je separacija laktoferina iz mlijeka, slatke i kisele sirutke. U prvom koraku korištena je kation-izmjenjivačka kromatografija, a potom ultrafiltracija za uklanjanje soli i niskomolekularnih proteina. Daljnje pročišćavanje provedeno je kromatografijom isključenjem na osnovi veličine čestica, reverzno faznom tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti i elektroforezom. Postignuta je 83 %-tna čistoća laktoferina iz mlijeka, 95 %-tna iz koncentrirane slatke sirutke te 87 %-tna iz kisele sirutke.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ana Bucić-Kojić (autor)

Avatar Url Melita Lončarić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kuzmanović, Melita; Skalka, Volodymir; Čurda, Ladislav; Bucić Kojić, Ana
Separacija lakotoferina iz mlijeka i sirutke // X. Susret mladih kemijskih inženjera / Findrik Blažević, Sudar, Šalić, Vrsalović Presečki, Vrsaljko (ur.).
Zagreb: Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, 2014. str. 126-126 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Kuzmanović, M., Skalka, V., Čurda, L. & Bucić Kojić, A. (2014) Separacija lakotoferina iz mlijeka i sirutke. U: Findrik Blažević, Sudar, Šalić, Vrsalović Presečki, Vrsaljko (ur.)X. Susret mladih kemijskih inženjera.
@article{article, author = {Kuzmanovi\'{c}, Melita and Skalka, Volodymir and \v{C}urda, Ladislav and Buci\'{c} Koji\'{c}, Ana}, year = {2014}, pages = {126-126}, keywords = {separacija, laktoferin, kromatografija, elektroforeza, radijalna imunodifuzija}, title = {Separacija lakotoferina iz mlijeka i sirutke}, keyword = {separacija, laktoferin, kromatografija, elektroforeza, radijalna imunodifuzija}, publisher = {Fakultet kemijskog in\v{z}enjerstva i tehnologije Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Kuzmanovi\'{c}, Melita and Skalka, Volodymir and \v{C}urda, Ladislav and Buci\'{c} Koji\'{c}, Ana}, year = {2014}, pages = {126-126}, keywords = {separation, lactoferrin, chromatography, electrophoresis, radial immunodiffusion}, title = {Lactoferrin separation from milk and whey}, keyword = {separation, lactoferrin, chromatography, electrophoresis, radial immunodiffusion}, publisher = {Fakultet kemijskog in\v{z}enjerstva i tehnologije Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font