Pregled bibliografske jedinice broj: 688264
Separacija lakotoferina iz mlijeka i sirutke
Separacija lakotoferina iz mlijeka i sirutke // X. Susret mladih kemijskih inženjera / Findrik Blažević, Sudar, Šalić, Vrsalović Presečki, Vrsaljko (ur.).
Zagreb: Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, 2014. str. 126-126 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 688264 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Separacija lakotoferina iz mlijeka i sirutke
(Lactoferrin separation from milk and whey)
Autori
Kuzmanović, Melita ; Skalka, Volodymir ; Čurda, Ladislav ; Bucić Kojić, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
X. Susret mladih kemijskih inženjera
/ Findrik Blažević, Sudar, Šalić, Vrsalović Presečki, Vrsaljko - Zagreb : Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, 2014, 126-126
Skup
X. Susret mladih kemijskih inženjera
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 20.02.2014. - 21.02.2014
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
separacija ; laktoferin ; kromatografija ; elektroforeza ; radijalna imunodifuzija
(separation ; lactoferrin ; chromatography ; electrophoresis ; radial immunodiffusion)
Sažetak
Proteini mlijeka su važni za pravilno funkcioniranje ljudskog organizma jer sadrže esencijalne aminokiseline, mineralne tvari te imaju visoku hranjivu vrijednost. Sirutka je sporedni proizvod u proizvodnji sira ili kazeina, čiji proteini zbog specifičnih funkcionalnih svojstva nalaze značajnu primjenu u prehrambenim i farmaceutskim proizvodima. Proteini sirutke čine 18 20 % ukupnih proteina mlijeka. Proteini iz mlijeka koji imaju izoelektričku točku iznad osam su laktoferini, laktoperoksidaze, lizozimi i imunoglobulini. Laktoferin je važan dio imunološkog sustava čovjeka zbog antibakterijskog, protuupalnog i antioksidacijskog djelovanja. Pripada skupini transferina odnosno sudjeluje u prijenosu željeza. Prema literarnim podacima koncentracija laktoferina u kravljem mlijeku iznosi 0, 1 – 0, 4 mg/mL. U ovom radu provedena je separacija laktoferina iz mlijeka, slatke i kisele sirutke. U prvom koraku korištena je kation-izmjenjivačka kromatografija, a potom ultrafiltracija za uklanjanje soli i niskomolekularnih proteina. Daljnje pročišćavanje provedeno je kromatografijom isključenjem na osnovi veličine čestica, reverzno faznom tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti i elektroforezom. Postignuta je 83 %-tna čistoća laktoferina iz mlijeka, 95 %-tna iz koncentrirane slatke sirutke te 87 %-tna iz kisele sirutke.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek