Pregled bibliografske jedinice broj: 687118
Određivanje trajnosti tradicionalnog svježeg sira
Određivanje trajnosti tradicionalnog svježeg sira // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 8 (2013), 3-4; 115-122 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 687118 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje trajnosti tradicionalnog svježeg sira
(Determination of the shelf-life of traditional fresh cheese)
Autori
Sabljak, Vanja ; Lisak Jakopović, Katarina ; Barukčić, Irena ; Pejaković, Anđelka ; Božanić, Rajka
Izvornik
Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam (1847-3423) 8
(2013), 3-4;
115-122
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
svježi sir; mikrobiološka kvaliteta; trajnost; senzorska analiza
(fresh cheese; microbiological quality; durability; sensory analysis)
Sažetak
Tradicionalni svježi sir je proizvod dobiven grušanjem termički neobrađenog kravljeg mlijeka, koji se prodaje isključivo na tržnicama. Cilj ovog rada bio je odrediti mikrobiološku trajnost svježeg sira kako bi se ona mogla deklarirati na proizvodu. Analizirano je 12 uzoraka svježih sireva sa obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iz okolice Zagreba. Mikrobiološka i senzorska analiza sira, te kiselost određivani su prvi, treći i šesti dan čuvanja. Iako je kiselost sireva, kao i senzorska ocjena, bila relativno dobra i stabilna tijekom cijelog perioda čuvanja, rezultati mikrobiološke analize ukazuju na nezadovoljavajuću mikrobiološku kvalitetu sira, te brzo kvarenje. Na temelju mikrobiološke analize može se zaključiti da je trajnost ovoga sira svega jedan dan.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts
- DOAJ, Journalseek, Ulrichs, Index Copernicus, Open J-Gate, NewJou, The knowledge Network, Proquest, Hrčak