Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 687118

Određivanje trajnosti tradicionalnog svježeg sira


Sabljak, Vanja; Lisak Jakopović, Katarina; Barukčić, Irena; Pejaković, Anđelka; Božanić, Rajka
Određivanje trajnosti tradicionalnog svježeg sira // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 8 (2013), 3-4; 115-122 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


CROSBI ID: 687118 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje trajnosti tradicionalnog svježeg sira
(Determination of the shelf-life of traditional fresh cheese)

Autori
Sabljak, Vanja ; Lisak Jakopović, Katarina ; Barukčić, Irena ; Pejaković, Anđelka ; Božanić, Rajka

Izvornik
Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam (1847-3423) 8 (2013), 3-4; 115-122

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
svježi sir; mikrobiološka kvaliteta; trajnost; senzorska analiza
(fresh cheese; microbiological quality; durability; sensory analysis)

Sažetak
Tradicionalni svježi sir je proizvod dobiven grušanjem termički neobrađenog kravljeg mlijeka, koji se prodaje isključivo na tržnicama. Cilj ovog rada bio je odrediti mikrobiološku trajnost svježeg sira kako bi se ona mogla deklarirati na proizvodu. Analizirano je 12 uzoraka svježih sireva sa obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iz okolice Zagreba. Mikrobiološka i senzorska analiza sira, te kiselost određivani su prvi, treći i šesti dan čuvanja. Iako je kiselost sireva, kao i senzorska ocjena, bila relativno dobra i stabilna tijekom cijelog perioda čuvanja, rezultati mikrobiološke analize ukazuju na nezadovoljavajuću mikrobiološku kvalitetu sira, te brzo kvarenje. Na temelju mikrobiološke analize može se zaključiti da je trajnost ovoga sira svega jedan dan.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Sabljak, Vanja; Lisak Jakopović, Katarina; Barukčić, Irena; Pejaković, Anđelka; Božanić, Rajka
Određivanje trajnosti tradicionalnog svježeg sira // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 8 (2013), 3-4; 115-122 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
Sabljak, V., Lisak Jakopović, K., Barukčić, I., Pejaković, A. & Božanić, R. (2013) Određivanje trajnosti tradicionalnog svježeg sira. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 8 (3-4), 115-122.
@article{article, author = {Sabljak, Vanja and Lisak Jakopovi\'{c}, Katarina and Baruk\v{c}i\'{c}, Irena and Pejakovi\'{c}, An\djelka and Bo\v{z}ani\'{c}, Rajka}, year = {2013}, pages = {115-122}, keywords = {svje\v{z}i sir, mikrobiolo\v{s}ka kvaliteta, trajnost, senzorska analiza}, journal = {Hrvatski \v{c}asopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam}, volume = {8}, number = {3-4}, issn = {1847-3423}, title = {Odre\djivanje trajnosti tradicionalnog svje\v{z}eg sira}, keyword = {svje\v{z}i sir, mikrobiolo\v{s}ka kvaliteta, trajnost, senzorska analiza} }
@article{article, author = {Sabljak, Vanja and Lisak Jakopovi\'{c}, Katarina and Baruk\v{c}i\'{c}, Irena and Pejakovi\'{c}, An\djelka and Bo\v{z}ani\'{c}, Rajka}, year = {2013}, pages = {115-122}, keywords = {fresh cheese, microbiological quality, durability, sensory analysis}, journal = {Hrvatski \v{c}asopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam}, volume = {8}, number = {3-4}, issn = {1847-3423}, title = {Determination of the shelf-life of traditional fresh cheese}, keyword = {fresh cheese, microbiological quality, durability, sensory analysis} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts
  • DOAJ, Journalseek, Ulrichs, Index Copernicus, Open J-Gate, NewJou, The knowledge Network, Proquest, Hrčak





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font