Pregled bibliografske jedinice broj: 687096
Standardizacija tehnoloških procesa proizvodnje tradicionalnih ovčjih sireva Primorske Hrvatske
Standardizacija tehnoloških procesa proizvodnje tradicionalnih ovčjih sireva Primorske Hrvatske, 2014., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 687096 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Standardizacija tehnoloških procesa proizvodnje tradicionalnih ovčjih sireva Primorske Hrvatske
(Standardization of technological production processes of traditional sheep cheeses on the Croatian coast)
Autori
Grubešić, Tone
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
23.01
Godina
2014
Stranica
34
Mentor
Antunac, Neven
Ključne riječi
istarski sir; paški sir; krčki sir; ovčje mlijeko; autohtoni ovčji sir
(Istarski cheese; Paški cheese; Krčki cheese; autochtonous sheep cheese)
Sažetak
Istarski, paški i krčki sir, autohtoni su sirevi proizvedeni od ovčjeg mlijeka te proizvodnju ovih sireva odlikuje originalnost njihove recepture koja se prenosi s koljena na koljeno. Međutim, postoje razlike u tehnologijama proizvodnje, te je cilj istraživanja bio, temeljem dobivenih rezultata, standardizirati tehnološke procese proizvodnje istarskog, paškog i krčkog sira, te utvrditi fizikalno-kemijska svojstva u različitim fazama zrenja. Provedeno je istraživanje na tri gospodarstva u Istri, na otoku Pagu te na otoku Krku i analiziran je 81 uzorak sira u različitim fazama zrenja (0., 45., 90. dan). Statistička obrada podataka izvršena je primjenom procedure Microsoft Office Excel (2013). Kemijske i fizikalne analize sira određene su standardnim metodama (HRN EN, ISO norme) u Referentnom laboratoriju za mlijeko i mliječne proizvode Zavoda za mljekarstvo. Primjenom statističke obrade podataka utvrđene su razine značajnosti između istarskog, paškog i krčkog sira. Na osnovu udjela suhe tvari sira, istarski, paški i krčki sir pripadaju skupini tvrdih sireva. Tehnologije proizvodnje istarskog, paškog i krčkog sira karakteristični su za područja Istre, otoka Paga i otoka Krka. Temeljem dobivenih rezultata, može se zaključiti kako su kemijska i fizikalna svojstva istarskog, paškog i krčkog sira prilično različita, posebice ako se osvrnemo na tehnologiju proizvodnje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1782128-2121 - Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite (Kalit, Samir, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2124 - Funkcionalni mliječni proizvodi od ovčjeg mlijeka (Samaržija, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2127 - Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira (Havranek, Jasmina, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Neven Antunac
(mentor)