Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 687096

Standardizacija tehnoloških procesa proizvodnje tradicionalnih ovčjih sireva Primorske Hrvatske


Grubešić, Tone
Standardizacija tehnoloških procesa proizvodnje tradicionalnih ovčjih sireva Primorske Hrvatske, 2014., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 687096 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Standardizacija tehnoloških procesa proizvodnje tradicionalnih ovčjih sireva Primorske Hrvatske
(Standardization of technological production processes of traditional sheep cheeses on the Croatian coast)

Autori
Grubešić, Tone

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
23.01

Godina
2014

Stranica
34

Mentor
Antunac, Neven

Ključne riječi
istarski sir; paški sir; krčki sir; ovčje mlijeko; autohtoni ovčji sir
(Istarski cheese; Paški cheese; Krčki cheese; autochtonous sheep cheese)

Sažetak
Istarski, paški i krčki sir, autohtoni su sirevi proizvedeni od ovčjeg mlijeka te proizvodnju ovih sireva odlikuje originalnost njihove recepture koja se prenosi s koljena na koljeno. Međutim, postoje razlike u tehnologijama proizvodnje, te je cilj istraživanja bio, temeljem dobivenih rezultata, standardizirati tehnološke procese proizvodnje istarskog, paškog i krčkog sira, te utvrditi fizikalno-kemijska svojstva u različitim fazama zrenja. Provedeno je istraživanje na tri gospodarstva u Istri, na otoku Pagu te na otoku Krku i analiziran je 81 uzorak sira u različitim fazama zrenja (0., 45., 90. dan). Statistička obrada podataka izvršena je primjenom procedure Microsoft Office Excel (2013). Kemijske i fizikalne analize sira određene su standardnim metodama (HRN EN, ISO norme) u Referentnom laboratoriju za mlijeko i mliječne proizvode Zavoda za mljekarstvo. Primjenom statističke obrade podataka utvrđene su razine značajnosti između istarskog, paškog i krčkog sira. Na osnovu udjela suhe tvari sira, istarski, paški i krčki sir pripadaju skupini tvrdih sireva. Tehnologije proizvodnje istarskog, paškog i krčkog sira karakteristični su za područja Istre, otoka Paga i otoka Krka. Temeljem dobivenih rezultata, može se zaključiti kako su kemijska i fizikalna svojstva istarskog, paškog i krčkog sira prilično različita, posebice ako se osvrnemo na tehnologiju proizvodnje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1782128-2121 - Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite (Kalit, Samir, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2124 - Funkcionalni mliječni proizvodi od ovčjeg mlijeka (Samaržija, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2127 - Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira (Havranek, Jasmina, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Neven Antunac (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Grubešić, Tone
Standardizacija tehnoloških procesa proizvodnje tradicionalnih ovčjih sireva Primorske Hrvatske, 2014., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
Grubešić, T. (2014) 'Standardizacija tehnoloških procesa proizvodnje tradicionalnih ovčjih sireva Primorske Hrvatske', diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Grube\v{s}i\'{c}, Tone}, year = {2014}, pages = {34}, keywords = {istarski sir, pa\v{s}ki sir, kr\v{c}ki sir, ov\v{c}je mlijeko, autohtoni ov\v{c}ji sir}, title = {Standardizacija tehnolo\v{s}kih procesa proizvodnje tradicionalnih ov\v{c}jih sireva Primorske Hrvatske}, keyword = {istarski sir, pa\v{s}ki sir, kr\v{c}ki sir, ov\v{c}je mlijeko, autohtoni ov\v{c}ji sir}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Grube\v{s}i\'{c}, Tone}, year = {2014}, pages = {34}, keywords = {Istarski cheese, Pa\v{s}ki cheese, Kr\v{c}ki cheese, autochtonous sheep cheese}, title = {Standardization of technological production processes of traditional sheep cheeses on the Croatian coast}, keyword = {Istarski cheese, Pa\v{s}ki cheese, Kr\v{c}ki cheese, autochtonous sheep cheese}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font