Pregled bibliografske jedinice broj: 686908
Zamjena antibiotika biološki djelatnim tvarima u hranidbi peradi
Zamjena antibiotika biološki djelatnim tvarima u hranidbi peradi // Krmiva, časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 55 (2013), 1; 47-55 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 686908 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Zamjena antibiotika biološki djelatnim tvarima u hranidbi peradi
(Replacement of antibiotics with biological by active substances in poultry nutrition)
Autori
Janječić, Zlatko ; Gabrić, Katarina ; Karapandža, Nina ; Matanović, Sara
Izvornik
Krmiva, časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 55
(2013), 1;
47-55
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
antibiotici; biološki djelatne tvari; hranidba peradi
(antibiotics; biologically active substances; feeding poultry)
Sažetak
Zamjena antibiotika biološki djelatnim tvarima u hranidbi peradi već je dugi niz godina vrlo aktualna tema. Sustavno uklanjanje antibiotika iz hranidbe životinja, nakon što je njihova upotreba zabranjena u Europskoj uniji 2006. godine, povećalo je pritisak na peradarsku industriju da pronađe alternative koje bi zamijenile antibiotike u hranidbi peradi. Suvremena peradarska proizvodnja svoj pristup hranidbi temelji na bioaktivnim sastojcima u hrani kojima se, umjesto prekomjerne uporabe antibiotika i drugih lijekova, održava zdravlje i dobrobit, a umanjuju učinci okolišnih stresora na otpornost i proizvodnost peradi u intenzivnom uzgoju. U današnje vrijeme politika Europske unije pomalo prelazi sa što veće i jeftinije proizvodnje na proizvodnju skuplje, ali sigurnije hrane, kroz modifikacije sustava uzgoja peradi. To se ponajviše odnosi na tendenciju izbacivanja antibiotika, kokcidiostatika i ostalih medicinskih promotora rasta zbog straha od sve veće bakterijske rezistencije. Sve se veća pozornost u hranidbi peradi usmjerava na kompetitivnu ekskluziju, probiotike, prebiotike, antibakterijske peptide, kvasac te sve aktualnije fitogene aditive.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)