Pregled bibliografske jedinice broj: 686126
Povećanje učinkovitosti rada sušionika s raspršivanjem
Povećanje učinkovitosti rada sušionika s raspršivanjem // Knjiga sažetaka XXIII. Skupa kemičara i kemijskih inženjera / Hadžiev, Andrea ; Blažeković, Zdenko (ur.).
Kutina: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Hrvatsko kemijsko drustvo, 2013. (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 686126 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Povećanje učinkovitosti rada sušionika s raspršivanjem
(Increasing spray drying efficiency)
Autori
Prlić Kardum, Jasna ; Vlahović, Ana ; Šipek, Kristijan ; Mandić Vilko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Knjiga sažetaka XXIII. Skupa kemičara i kemijskih inženjera
/ Hadžiev, Andrea ; Blažeković, Zdenko - Kutina : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Hrvatsko kemijsko drustvo, 2013
ISBN
978-953-6894-50-5
Skup
XXIII. Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 21.04.2013. - 24.04.2013
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
glicin; sušenje
(glycine; drying)
Sažetak
Mogućnost proizvodnje suhih čvrstih čestica iz otopine u jednom koraku, daje veliku važnost procesu sušenja s raspršivanjem. Proizvod dobiven na ovakav način najčešće je spreman za skladištenje ili sljedeći korak u proizvodnji. Upravo zbog ovakvih prednosti koristi se u različitim granama industrije: proizvodnji hrane, farmaceutskoj i kemijskoj industriji. Kako je proces sušenja vrlo brz i energetski zahtjevan potrebno je dobro definirati ulazne procesne uvjete kako bi se dobio proizvod željenih svojstava, ali i dobro iskorištenje procesa. U ovom istraživanju ispitan je utjecaj ulazne temperature zraka za sušenje, protoka i koncentracije ulazne otopine na iskorištenje procesa te svojstva konačnog produkta. Rezultati su pokazali da se povećanjem temperature ulaznog zraka pospješuje iskorištenje procesa, smanjuje konačna vlažnost materijala, a nastala struktura glicina je stalna (α polimof glicina). Smanjenjem temperature, udio β polimorfa se povećava te nastaje smjesa α i β glicina. Povećanjem ulazne koncentracije otopine glicina dobiva se veće iskorištenje i materijal niže konačne vlažnosti. Smanjenje protoka otopine povoljno utječe na vrijednost iskorištenja kao i na vlažnost konačnog produkta ali zbog dužeg trajanja, proces je energetski zahtjevniji. Ulazna temperatura zraka za sušenje i protok vodene otopine glicina imaju bitan utjecaj na raspodjelu veličina kristala. Povećanjem temperature i smanjenjem protoka otopine nastaju sitniji kristali i uže raspodjele veličina kristala.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo, Temeljne tehničke znanosti
POVEZANOST RADA
Projekti:
125-1251963-1972 - Procesna svojstva disperznih sustava (Glasnović, Antun, MZOS ) ( CroRIS)
125-1252970-2981 - Keramički nanokompoziti dobiveni sol-gel postupkom (Kurajica, Stanislav, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb