Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 685728

Upotreba i prerada komine masline u dubrovačkom kotaru između dva svjetska rata


Benić Penava, Marija
Upotreba i prerada komine masline u dubrovačkom kotaru između dva svjetska rata // Ekonomska i ekohistorija : časopis za gospodarsku povijest i povijest okoliša, 9 (2013), 1; 125-132 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 685728 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Upotreba i prerada komine masline u dubrovačkom kotaru između dva svjetska rata
(The use and processing of olive husk in the Dubrovnik district in the interbellum)

Autori
Benić Penava, Marija

Izvornik
Ekonomska i ekohistorija : časopis za gospodarsku povijest i povijest okoliša (1845-5867) 9 (2013), 1; 125-132

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
prerada; komina masline; dubrovački kotar.
(processing; olive husk; Dubrovnik District)

Sažetak
U radu su temeljem arhivske građe i relevantne literature istražena upotreba i prerada komine masline u dubrovačkom kotaru u monarhističkoj Jugoslaviji. Utvrđen je razlog neodrživosti proizvodnje ulja komine, te zapostavljenosti ove iznimne biomase koja pobuđuje veliko zanimanje u ekološkoj proizvodnji danas. Maslinova komina korištena je kao organsko gorivo za pogon rijetkih postrojenja iako je glavnina tog vrijednog otpada u postupku proizvodnje ulja završavala kao hrana svinjama. Isplativost proizvodnje ulja komine pobuđivala je interes sredinom 1920-ih ali na aktualnosti nije izgubila ni danas.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Ekonomija, Povijest



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Marija Benić Penava (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Hrčak

Citiraj ovu publikaciju:

Benić Penava, Marija
Upotreba i prerada komine masline u dubrovačkom kotaru između dva svjetska rata // Ekonomska i ekohistorija : časopis za gospodarsku povijest i povijest okoliša, 9 (2013), 1; 125-132 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Benić Penava, M. (2013) Upotreba i prerada komine masline u dubrovačkom kotaru između dva svjetska rata. Ekonomska i ekohistorija : časopis za gospodarsku povijest i povijest okoliša, 9 (1), 125-132.
@article{article, author = {Beni\'{c} Penava, Marija}, year = {2013}, pages = {125-132}, keywords = {prerada, komina masline, dubrova\v{c}ki kotar.}, journal = {Ekonomska i ekohistorija : \v{c}asopis za gospodarsku povijest i povijest okoli\v{s}a}, volume = {9}, number = {1}, issn = {1845-5867}, title = {Upotreba i prerada komine masline u dubrova\v{c}kom kotaru izme\dju dva svjetska rata}, keyword = {prerada, komina masline, dubrova\v{c}ki kotar.} }
@article{article, author = {Beni\'{c} Penava, Marija}, year = {2013}, pages = {125-132}, keywords = {processing, olive husk, Dubrovnik District}, journal = {Ekonomska i ekohistorija : \v{c}asopis za gospodarsku povijest i povijest okoli\v{s}a}, volume = {9}, number = {1}, issn = {1845-5867}, title = {The use and processing of olive husk in the Dubrovnik district in the interbellum}, keyword = {processing, olive husk, Dubrovnik District} }

Časopis indeksira:


  • EconLit


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Central and East European Online Library - CEEOL
  • EconLit
  • History and Life
  • Journal of Economic Literature





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font