Pregled bibliografske jedinice broj: 685728
Upotreba i prerada komine masline u dubrovačkom kotaru između dva svjetska rata
Upotreba i prerada komine masline u dubrovačkom kotaru između dva svjetska rata // Ekonomska i ekohistorija : časopis za gospodarsku povijest i povijest okoliša, 9 (2013), 1; 125-132 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 685728 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Upotreba i prerada komine masline u dubrovačkom kotaru između dva svjetska rata
(The use and processing of olive husk in the Dubrovnik district in the interbellum)
Autori
Benić Penava, Marija
Izvornik
Ekonomska i ekohistorija : časopis za gospodarsku povijest i povijest okoliša (1845-5867) 9
(2013), 1;
125-132
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
prerada; komina masline; dubrovački kotar.
(processing; olive husk; Dubrovnik District)
Sažetak
U radu su temeljem arhivske građe i relevantne literature istražena upotreba i prerada komine masline u dubrovačkom kotaru u monarhističkoj Jugoslaviji. Utvrđen je razlog neodrživosti proizvodnje ulja komine, te zapostavljenosti ove iznimne biomase koja pobuđuje veliko zanimanje u ekološkoj proizvodnji danas. Maslinova komina korištena je kao organsko gorivo za pogon rijetkih postrojenja iako je glavnina tog vrijednog otpada u postupku proizvodnje ulja završavala kao hrana svinjama. Isplativost proizvodnje ulja komine pobuđivala je interes sredinom 1920-ih ali na aktualnosti nije izgubila ni danas.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Ekonomija, Povijest
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- EconLit
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- Central and East European Online Library - CEEOL
- EconLit
- History and Life
- Journal of Economic Literature