Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 685443

Preliminarni rezultati kemijskih analiza nekih kultivara jagode (Fragaria x ananassa Duch.)


Halapija, Dunja; Biško, Ante; Jelačić, Tvrtko; Vujević, Predrag; Pera, Srđan; Savić, Zvonimir; Paleka, Nikolina; Levaj, Branka; Dragović Uzelac, Verica
Preliminarni rezultati kemijskih analiza nekih kultivara jagode (Fragaria x ananassa Duch.) // Zbornik radova XL znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem / Kovačević, Vlado ; Jovanovac, Sonja (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2005. str. 711-712 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 685443 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Preliminarni rezultati kemijskih analiza nekih kultivara jagode (Fragaria x ananassa Duch.)
(Preliminary results of chemiocal analysis of strawberry varieties (Fragaria x ananassa Duch.))

Autori
Halapija, Dunja ; Biško, Ante ; Jelačić, Tvrtko ; Vujević, Predrag ; Pera, Srđan ; Savić, Zvonimir ; Paleka, Nikolina ; Levaj, Branka ; Dragović Uzelac, Verica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova XL znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem / Kovačević, Vlado ; Jovanovac, Sonja - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2005, 711-712

ISBN
953-6331-31-4

Skup
XL znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 15.02.2005. - 18.02.2005

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
jagoda; kultivar; kemijsko svojstvo; sortna lista
(strawberry; variety; chemical characteristics; National Variety List)

Sažetak
Na sortnoj listi Republike Hrvatske postoji određen broj kultivara («Narodne novine», br., 45/00, 73/02) čije pomološke osobine nisu ispitane u našim ekološkim uvjetima tj. nisu prošle cjelokupan postupak zakonske procedure koja regulira područje priznavanja. Predmetna analiza i preliminarni rezultati pokazuju da je parametar ukupnih kiselina pokazao značajnu razliku i ujedno to je parametar koji je imao najveći raspon između najniže i najviše vrijednosti s jakim naglaskom sortne specifičnosti. Također, utvrđeno je da su dobivene vrijednosti, promatrane po kultivarima, bliže rezultatima talijanskih nego slovenskih istraživača. Rezultati analiza za kultivar Pegasus pokazali su da je riječ o najnižim vrijednostima suhe tvari (dobivene sušenjem ili refraktometrijskim putem), dok su ostali parametri u prosjeku vrijednosti ostalih kultivara. Ukoliko se istima pridoda relativno loša ocjena organoleptičkih svojstava može se zaključiti da je potreban poseban oprez prije masovnijeg uvođenja iste u proizvodnju. Kultivar Honeoye imao je najviši postotak suhe tvari, najvišu ukupnu kiselost, jako dobro je prihvaćena kod potrošača, te ozbiljno treba razmisliti o uključivanju iste na sortnu listu i uvođenju u masovniju proizvodnju. Imajući u vidu brzu promjenu sortimenta kod jagode, veliki interes za sadnju, visoka ulaganja po jedinici površine, posebnosti zahtjeva potrošača, troškova istraživanja (poljskih i analitičkih) neophodno je što ranije u poljske pokuse uključiti što više kultivara jagode kako bismo na vrijeme imali neophodne informacije za uključivanje istih na sortnu listu i uvođenje u masovnu proizvodnju.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA



Citiraj ovu publikaciju:

Halapija, Dunja; Biško, Ante; Jelačić, Tvrtko; Vujević, Predrag; Pera, Srđan; Savić, Zvonimir; Paleka, Nikolina; Levaj, Branka; Dragović Uzelac, Verica
Preliminarni rezultati kemijskih analiza nekih kultivara jagode (Fragaria x ananassa Duch.) // Zbornik radova XL znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem / Kovačević, Vlado ; Jovanovac, Sonja (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2005. str. 711-712 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Halapija, D., Biško, A., Jelačić, T., Vujević, P., Pera, S., Savić, Z., Paleka, N., Levaj, B. & Dragović Uzelac, V. (2005) Preliminarni rezultati kemijskih analiza nekih kultivara jagode (Fragaria x ananassa Duch.). U: Kovačević, V. & Jovanovac, S. (ur.)Zbornik radova XL znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem.
@article{article, author = {Halapija, Dunja and Bi\v{s}ko, Ante and Jela\v{c}i\'{c}, Tvrtko and Vujevi\'{c}, Predrag and Pera, Sr\djan and Savi\'{c}, Zvonimir and Paleka, Nikolina and Levaj, Branka and Dragovi\'{c} Uzelac, Verica}, year = {2005}, pages = {711-712}, keywords = {jagoda, kultivar, kemijsko svojstvo, sortna lista}, isbn = {953-6331-31-4}, title = {Preliminarni rezultati kemijskih analiza nekih kultivara jagode (Fragaria x ananassa Duch.)}, keyword = {jagoda, kultivar, kemijsko svojstvo, sortna lista}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Halapija, Dunja and Bi\v{s}ko, Ante and Jela\v{c}i\'{c}, Tvrtko and Vujevi\'{c}, Predrag and Pera, Sr\djan and Savi\'{c}, Zvonimir and Paleka, Nikolina and Levaj, Branka and Dragovi\'{c} Uzelac, Verica}, year = {2005}, pages = {711-712}, keywords = {strawberry, variety, chemical characteristics, National Variety List}, isbn = {953-6331-31-4}, title = {Preliminary results of chemiocal analysis of strawberry varieties (Fragaria x ananassa Duch.)}, keyword = {strawberry, variety, chemical characteristics, National Variety List}, publisher = {Poljoprivredni fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font