Pregled bibliografske jedinice broj: 685443
Preliminarni rezultati kemijskih analiza nekih kultivara jagode (Fragaria x ananassa Duch.)
Preliminarni rezultati kemijskih analiza nekih kultivara jagode (Fragaria x ananassa Duch.) // Zbornik radova XL znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem / Kovačević, Vlado ; Jovanovac, Sonja (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2005. str. 711-712 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 685443 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Preliminarni rezultati kemijskih analiza nekih kultivara jagode (Fragaria x ananassa Duch.)
(Preliminary results of chemiocal analysis of strawberry varieties (Fragaria x ananassa Duch.))
Autori
Halapija, Dunja ; Biško, Ante ; Jelačić, Tvrtko ; Vujević, Predrag ; Pera, Srđan ; Savić, Zvonimir ; Paleka, Nikolina ; Levaj, Branka ; Dragović Uzelac, Verica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova XL znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem
/ Kovačević, Vlado ; Jovanovac, Sonja - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2005, 711-712
ISBN
953-6331-31-4
Skup
XL znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 15.02.2005. - 18.02.2005
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
jagoda; kultivar; kemijsko svojstvo; sortna lista
(strawberry; variety; chemical characteristics; National Variety List)
Sažetak
Na sortnoj listi Republike Hrvatske postoji određen broj kultivara («Narodne novine», br., 45/00, 73/02) čije pomološke osobine nisu ispitane u našim ekološkim uvjetima tj. nisu prošle cjelokupan postupak zakonske procedure koja regulira područje priznavanja. Predmetna analiza i preliminarni rezultati pokazuju da je parametar ukupnih kiselina pokazao značajnu razliku i ujedno to je parametar koji je imao najveći raspon između najniže i najviše vrijednosti s jakim naglaskom sortne specifičnosti. Također, utvrđeno je da su dobivene vrijednosti, promatrane po kultivarima, bliže rezultatima talijanskih nego slovenskih istraživača. Rezultati analiza za kultivar Pegasus pokazali su da je riječ o najnižim vrijednostima suhe tvari (dobivene sušenjem ili refraktometrijskim putem), dok su ostali parametri u prosjeku vrijednosti ostalih kultivara. Ukoliko se istima pridoda relativno loša ocjena organoleptičkih svojstava može se zaključiti da je potreban poseban oprez prije masovnijeg uvođenja iste u proizvodnju. Kultivar Honeoye imao je najviši postotak suhe tvari, najvišu ukupnu kiselost, jako dobro je prihvaćena kod potrošača, te ozbiljno treba razmisliti o uključivanju iste na sortnu listu i uvođenju u masovniju proizvodnju. Imajući u vidu brzu promjenu sortimenta kod jagode, veliki interes za sadnju, visoka ulaganja po jedinici površine, posebnosti zahtjeva potrošača, troškova istraživanja (poljskih i analitičkih) neophodno je što ranije u poljske pokuse uključiti što više kultivara jagode kako bismo na vrijeme imali neophodne informacije za uključivanje istih na sortnu listu i uvođenje u masovnu proizvodnju.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Profili:
Predrag Vujević
(autor)
Zvonimir Savić
(autor)
Verica Dragović-Uzelac
(autor)
Ante Biško
(autor)
Srđan Pera
(autor)