Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 685267

Unos voća i povrća u odrasloj populaciji Zagreba i okolice


Pirić, Emilija
Unos voća i povrća u odrasloj populaciji Zagreba i okolice, 2013., postdiplomski specijalisticki, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska


CROSBI ID: 685267 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Unos voća i povrća u odrasloj populaciji Zagreba i okolice
(Fruit and vegetable intakes in Zagreb region adults)

Autori
Pirić, Emilija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, postdiplomski specijalisticki

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek, Hrvatska

Datum
11.10

Godina
2013

Stranica
54

Mentor
Čačić Kenjerić, Daniela

Ključne riječi
prehrambene navike ; voće ; povrće ; odrasli ; Zagreb i okolica
(dietary habits ; fruits ; vegetables ; adults ; Zagreb region)

Sažetak
Voće i povrće važan je izvor hranjivih tvari uključujući vitamin A, vitamin C, folat, kalij i prehrambena vlakna. Čini važan dio svakodnevne prehrane, a osim što zahvaljujući svojoj visokoj nutritivnoj gustoći organizam opskrbljuje relativno visokim unosom hranjivih tvari uz razmjerno nizak unos energije, epidemiološke studije potvrđuju da ima i važnu ulogu u sprječavanju nekih bolesti današnjice koje se pripisuju nepravilnoj prehrani (neke vrste karcinoma, bolesti srca i krvožilnog sustava, hipertenzija). Preporučeni unos voća i povrća iznosi 5 porcija, odnosno ≥400 g/dan, pri čemu treba voditi računa o omjeru voća i povrća, kao i o omjeru sirovog u odnosu na procesirano voće i povrće. Radom je obuhvaćen uzorak odraslih ispitanika s područja Zagreba i okolice, a koji su sudjelovali u ispitivanju Nacionalne košarice prehrambenih proizvoda koje je provela Hrvatska agencija za hranu (HAH). Sociodemografske karakteristike ispitanika prikupljene su primjenom općeg upitnika, a podaci o prehrambenom unosu za tri neovisna dana od kojih su dva bila radna a jedan neradni primjenom 24-satnog upitnika kroz intervju.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija, Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-113-0000000-0548 - Prehrana i životne navike u očuvanju zdravlja (Mandić, Milena, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Daniela Čačić Kenjerić (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Pirić, Emilija
Unos voća i povrća u odrasloj populaciji Zagreba i okolice, 2013., postdiplomski specijalisticki, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska
Pirić, E. (2013) 'Unos voća i povrća u odrasloj populaciji Zagreba i okolice', postdiplomski specijalisticki, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska.
@phdthesis{phdthesis, author = {Piri\'{c}, Emilija}, year = {2013}, pages = {54}, keywords = {prehrambene navike, vo\'{c}e, povr\'{c}e, odrasli, Zagreb i okolica}, title = {Unos vo\'{c}a i povr\'{c}a u odrasloj populaciji Zagreba i okolice}, keyword = {prehrambene navike, vo\'{c}e, povr\'{c}e, odrasli, Zagreb i okolica}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Piri\'{c}, Emilija}, year = {2013}, pages = {54}, keywords = {dietary habits, fruits, vegetables, adults, Zagreb region}, title = {Fruit and vegetable intakes in Zagreb region adults}, keyword = {dietary habits, fruits, vegetables, adults, Zagreb region}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font