Pregled bibliografske jedinice broj: 685267
Unos voća i povrća u odrasloj populaciji Zagreba i okolice
Unos voća i povrća u odrasloj populaciji Zagreba i okolice, 2013., postdiplomski specijalisticki, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska
CROSBI ID: 685267 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Unos voća i povrća u odrasloj populaciji Zagreba i
okolice
(Fruit and vegetable intakes in Zagreb region
adults)
Autori
Pirić, Emilija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, postdiplomski specijalisticki
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek, Hrvatska
Datum
11.10
Godina
2013
Stranica
54
Mentor
Čačić Kenjerić, Daniela
Ključne riječi
prehrambene navike ; voće ; povrće ; odrasli ; Zagreb i okolica
(dietary habits ; fruits ; vegetables ; adults ; Zagreb region)
Sažetak
Voće i povrće važan je izvor hranjivih tvari uključujući vitamin A, vitamin C, folat, kalij i prehrambena vlakna. Čini važan dio svakodnevne prehrane, a osim što zahvaljujući svojoj visokoj nutritivnoj gustoći organizam opskrbljuje relativno visokim unosom hranjivih tvari uz razmjerno nizak unos energije, epidemiološke studije potvrđuju da ima i važnu ulogu u sprječavanju nekih bolesti današnjice koje se pripisuju nepravilnoj prehrani (neke vrste karcinoma, bolesti srca i krvožilnog sustava, hipertenzija). Preporučeni unos voća i povrća iznosi 5 porcija, odnosno ≥400 g/dan, pri čemu treba voditi računa o omjeru voća i povrća, kao i o omjeru sirovog u odnosu na procesirano voće i povrće. Radom je obuhvaćen uzorak odraslih ispitanika s područja Zagreba i okolice, a koji su sudjelovali u ispitivanju Nacionalne košarice prehrambenih proizvoda koje je provela Hrvatska agencija za hranu (HAH). Sociodemografske karakteristike ispitanika prikupljene su primjenom općeg upitnika, a podaci o prehrambenom unosu za tri neovisna dana od kojih su dva bila radna a jedan neradni primjenom 24-satnog upitnika kroz intervju.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija, Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-113-0000000-0548 - Prehrana i životne navike u očuvanju zdravlja (Mandić, Milena, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Daniela Čačić Kenjerić
(mentor)