Pregled bibliografske jedinice broj: 685230
Značenje ribe u prehrani
Značenje ribe u prehrani, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar (BiH)
CROSBI ID: 685230 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Značenje ribe u prehrani
(Role of fish in the diet)
Autori
Vukoja, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Mostar (BiH)
Datum
27.09
Godina
2013
Stranica
32
Mentor
Čačić Kenjerić, Daniela
Ključne riječi
riba; energetska i nutritivna vrijednost; prehrana zdravih osoba; prehrana bolesnih osoba
(fish; energy and nutritional value; nutrition of healthy subjects; nutrition in medical conditions)
Sažetak
Kemijski sastav ribljeg mesa varira ovisno o vrsti ribe, dobi, načinu ishrane i mnogim drugim čimbenicima. S nutritivnog stanovišta riba je jedan od najznačajnijih izvora bjelančevina životinjskog podrijetla, a odlikuje se i bogatim sastavom masnih kiselina koje su prijeko potrebne organizmu za odvijanje različitih metaboličkih procesa. Riblje meso je lako probavljivo, a probavljeni sastojci dobro se resorbiraju. Energetska vrijednost ribe značajno je niža od energetske vrijednosti mesa toplokrvnih životinja. Cilj ovog rada je dati uvid u značenje ribe u prehrani, s posebnim osvrtom na značenje ribe kao izvora funkcionalnih sastojaka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija