Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 685144

Razine nitrita u fermentiranim i toplinski obrađenim kobasciama


Volarić, Matea
Razine nitrita u fermentiranim i toplinski obrađenim kobasciama, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 685144 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Razine nitrita u fermentiranim i toplinski obrađenim kobasciama
(The level of nitrites in fermented and heat-treated sausages)

Autori
Volarić, Matea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
28.09

Godina
2012

Stranica
58

Mentor
Vahčić, Nada

Neposredni voditelj
Pleadin, Jelka

Ključne riječi
meso; fermentirane i toplinski obrađene kobasice; nitriti; spektrofotometrijska metoda
(meat; fermented and heat-treated asusages; nitrite; spectrophotometric method)

Sažetak
Obzirom na utvrđenu toksičnost, uporaba nitrita kao aditiva je ograničena u svim proizvodima od mesa, pa tako i u kobasičarskim proizvodima. Upravo zbog toga, količine aditiva koje se rabe pri njihovoj proizvodnji trebaju udovoljavati zahtjevima Pravilnika o prehrambenim aditivima. Ovaj rad daje pregled rezultata ispitivanja udjela natrijevog nitrita u fermentiranim i toplinski obrađenim kobasicama. Udio natrijevog nitrita određen je spektrofotometrijskom metodom u Laboratoriju za analitičku kemiju Hrvatskog veterinarskog instituta. Usporedbom rezultata analize s minimalnim uvjetima koje za navedenu kategoriju proizvoda definira Pravilnik utvrđeno je da sve fermentirane i toplinski obrađene kobasice ne prelaze dopuštene granice.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nada Vahčić (mentor)

Avatar Url Jelka Pleadin (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Volarić, Matea
Razine nitrita u fermentiranim i toplinski obrađenim kobasciama, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Volarić, M. (2012) 'Razine nitrita u fermentiranim i toplinski obrađenim kobasciama', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Volari\'{c}, Matea}, year = {2012}, pages = {58}, keywords = {meso, fermentirane i toplinski obra\djene kobasice, nitriti, spektrofotometrijska metoda}, title = {Razine nitrita u fermentiranim i toplinski obra\djenim kobasciama}, keyword = {meso, fermentirane i toplinski obra\djene kobasice, nitriti, spektrofotometrijska metoda}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Volari\'{c}, Matea}, year = {2012}, pages = {58}, keywords = {meat, fermented and heat-treated asusages, nitrite, spectrophotometric method}, title = {The level of nitrites in fermented and heat-treated sausages}, keyword = {meat, fermented and heat-treated asusages, nitrite, spectrophotometric method}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font