Pregled bibliografske jedinice broj: 685144
Razine nitrita u fermentiranim i toplinski obrađenim kobasciama
Razine nitrita u fermentiranim i toplinski obrađenim kobasciama, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 685144 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Razine nitrita u fermentiranim i toplinski obrađenim kobasciama
(The level of nitrites in fermented and heat-treated sausages)
Autori
Volarić, Matea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
28.09
Godina
2012
Stranica
58
Mentor
Vahčić, Nada
Neposredni voditelj
Pleadin, Jelka
Ključne riječi
meso; fermentirane i toplinski obrađene kobasice; nitriti; spektrofotometrijska metoda
(meat; fermented and heat-treated asusages; nitrite; spectrophotometric method)
Sažetak
Obzirom na utvrđenu toksičnost, uporaba nitrita kao aditiva je ograničena u svim proizvodima od mesa, pa tako i u kobasičarskim proizvodima. Upravo zbog toga, količine aditiva koje se rabe pri njihovoj proizvodnji trebaju udovoljavati zahtjevima Pravilnika o prehrambenim aditivima. Ovaj rad daje pregled rezultata ispitivanja udjela natrijevog nitrita u fermentiranim i toplinski obrađenim kobasicama. Udio natrijevog nitrita određen je spektrofotometrijskom metodom u Laboratoriju za analitičku kemiju Hrvatskog veterinarskog instituta. Usporedbom rezultata analize s minimalnim uvjetima koje za navedenu kategoriju proizvoda definira Pravilnik utvrđeno je da sve fermentirane i toplinski obrađene kobasice ne prelaze dopuštene granice.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb