Pregled bibliografske jedinice broj: 685142
Razine polifosfata u trajnim i toplinski obrađenim kobasicama
Razine polifosfata u trajnim i toplinski obrađenim kobasicama, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 685142 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Razine polifosfata u trajnim i toplinski obrađenim kobasicama
(The level of polyphosphates in semi-dry and heat- treated sausages)
Autori
Vraneš, Ines
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
28.09
Godina
2012
Stranica
51
Mentor
Vahčić, Nada
Neposredni voditelj
Pleadin, Jelka
Ključne riječi
prehrambeni aditivi; polifosfati; kobascie
(food aditives; polyphosphates; sasusages)
Sažetak
Prehrambeni aditivi su tvari koje se koriste u industriji mesa tijekom proizvodnje kako bi se poboljšala senzorska svojstva, tekstura te produžio rok trajanja. U cilju postizanja tih svojstava kao aditivi se koriste polifosfati. najveće dopuštene količine polifosfata uzražene kao P2O5 (g/kg), u proizvodima od mesa adređene su Pravilnikom o prehrambenim aditivima. Istraživanje je provedeno na 39 uzoraka fermentiranih i toplinski obrađenih kobasica s ciljem određivanja razine polifosfata u njima. Dobiveni rezultati pokazuju da pojedini uzorci sadrže količine više od Pravilnikom dopuštenih.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb